Subskrybuj kanał RSS bloga Okiem Jadwigi Subskrybuj kanał RSS z komentarzami do wszystkich wpisów bloga Okiem Jadwigi

Świąteczny dyniowy dżem

Autor: Jadwiga. 36 komentarzy.
dżem z dyni z dodatkiem jabłek, pomarańczy, świeżego imbiru goździków i cynamonu

dżem z dyni z dodatkiem jabłek, pomarańczy, świeżego imbiru goździków i cynamonu

Zakupione w październiku dynie trzymają się dobrze. Leżą sobie na tarasie opatulone w poduszki i koce. Przetrwały mróz, który jakoś obszedł się z nimi łagodnie.

Postanowiłam część dyń przerobić na dżem. W Internecie jest wiele przepisów na dżemy z dyni. Ja jak zwykle zrobiłam dżem po „swojemu”, doskonaląc jego smak poprzez dodanie pomarańczy, jabłek, goździków, laski cynamonu, imbiru i soku z cytryn. Uzyskałam smak o jaki mi chodziło, nie za słodki, jednak nie kwaśny, z nutą korzenną na końcu języka. I co najważniejsze po zjedzeniu tego dżemu nie mam żadnych niemiłych objawów żołądkowych (zgaga itp.). Używam go do naleśników, do białego sera, do ciasta. Jest po prostu uniwersalny. No i co najważniejsze niezbyt pracochłonny. Dynie jeszcze można kupić szczególnie na bazarach i w sklepach typu „warzywniak”. Zapraszam, jest jeszcze czas na własnoręczne przygotowanie  dżemu dyniowego , który może być wspaniałym prezentem pod choinkę.  Oto przepis:

Składniki

Dynia, w moich zbiorach była dynia  z gatunku Samson, którą pokroiłam na cztery części, na mniejsze kawałki i obierałam te kawałki bardzo ostrym nożem. Obraną dynię zważyłam aby wiedzieć jakie proporcje zachować dodając cukier puder 0, 5 kg  (szybciej się rozpuszcza), wodę ,laskę cynamonu, 4 goździki, około 2 kg jabłek, 2,5 kg obranych i pozbawionych białej otoczki pomarańczy,  4 opakowania galaretki pomarańczowej .W Lidlu kupiłam hiszpańskie pomarańcze, duże bomby, bardzo soczyste. Z pozyskanych wiadomości od Joli wiem, że tak samo pyszne pomarańcze hiszpańskie były w Biedronce.

gorący dżem w słoikach przykrytych ściereczkami

gorący dżem w słoikach przykrytych ściereczkami

Wykonanie

Do przygotowania dżemu używałam dwa garnki z grubym dnem.  Do każdego wrzuciłam tę samą ilość produktów: 1,5 kg dyni, 1 kg obranych i pokrojonych jabłek, po 1,2 kg pomarańczy, 1 laskę cynamonu, 4 goździki, po trzy centymetry świeżego obranego i pokrojonego imbiru oraz 0,250g cukru pudru, dodałam szklankę przegotowanej wody. Garnki ustawiłam na płytce, przykryłam pokrywkami i zaczęłam dusić, początkowo na większym a później na małym ogniu. Gdy dynia i jabłka rozpadły się i były miękkie (trwało to około półtorej godziny) całość zmiksowałam ręcznym mikserem i znowu dusiłam aby dżem był pozbawiony wszelkich bakterii. Zmniejszyłam ogień do minimum dodałam sok z 4 cytryn po dwie na każdy garnek oraz po dwie galaretki pomarańczowe.

Przygotowując dżem wstawiłam słoiki  i zakrętki  do zmywarki i umyłam je używając programu 60 stopni, tak by były czyste i gorące.

Gorący dżem wkładałam do gorących słoików, zakręcałam ustawiając słoiki  „ do góry dnem” na deseczce przykrytej ściereczką. Na koniec wszystkie przygotowane słoiki okryłam ciepłym kocykiem i ścierką, pozostawiają  do następnego ranka.

Dżem jest bardzo smaczny, testowałam go na ślubnym, który nie bardzo wiedział z  jakich produktów zrobiłam ten przysmak. Teraz pozostaje  tylko wyszukać  kolorowe płótno, pociąć, owinąć zakrętki, zawiązać wstążeczki i w ten sposób przygotowany przysmak  może być pięknym prezentem świątecznym. Polecam! Smacznego!

Wasza Jadwiga

 

 

 

 

komentarzy 36 do wpisu “Świąteczny dyniowy dżem”

  1. E.

    Wow! Wyobraziłam sobie naleśniki i musiałam zetrzeć ślinę z brody. Ps. Jadwiga, polecałaś mi kiedyś piekarnik/prodiż. Zapamiętałam i zapomniałam. Powiedz jeszcze raz, pliz, co to za cudo. Bo już zwłaszcza przed świętami odczuwam brak, a że uwielbiam moje nowe mieszkanie, nie chcę tęsknić za starym wyłącznie przez pryzmat piekarnika 🙂

  2. nemezis

    Jadziu nie próżnujesz!
    Z chęcią czytam o Twoich kulinarnych wyczynach 😉

  3. Lotka

    Zawsze korzystam z przepisów proponowanych na blogach. Za ten również dziękuję serdecznie. My dżemów nie jadamy ale dzieciarni zrobię, niech popróbują, może posmakuje. Pozdrawiam cieplutko.

  4. Ewa

    Moja siostra też robi dżem dyni z pomarańczą, jest dobry ale taki… inny 😉

  5. Łucja-Maria

    Jadwigo,
    robię dżem dyniowy jest też bardzo pyszny. Dla mnie nowością są galaretki. Nigdy ich nie dawałam.
    Może zdążę jeszcze przed świętami wypróbować Twój przepis. Takiego dżemu nigdy za dużo. Masz rację, dynie są jeszcze w sprzedaży. Dzisiaj widziałam w Tesco.
    Pozdrawiam serdecznie:)

  6. An-Ula

    Myślę, że jabłka, cytryna i galaretki są dobrym dodatkiem, aby nieco mdły smak dyni poprawić. Zapisałam w swoich przepisach do stosowania w przyszłym roku. Pozdrawiam serdecznie :))

  7. Helen

    O dżemach nie wiem nic, więc się nie mądrzę. Ale dziś w hotelu w Wildze jadłam zupę z dyni z cząstkami………… brzoskwini…
    Czego to ludzie (kucharze) nie wymyślą…

  8. jadwiga

    Helen
    a pewnie bo wszystko jest dobre tylko zestawić produkty trzeba wg własnego smaku i pyszna potrawa wychodzi
    j

  9. jadwiga

    An-Ula
    nie zapominajmy o pomarańczach, dają taki lekko gorzkawy smak ale bardzo lekki, świeży imbir dodaje pazura a dodatek cynamonu i goździków smaku świąt
    j

  10. jadwiga

    Łucja Maria
    galaretki lekko ścinają masę ale nie są podstawą w tym dżemie one tylko nadają tynktury!
    j

  11. jadwiga

    EWo
    dżem z dyni jest bardzo delikatny, wszelkie dodatki nadają smaku i charakteru
    j

  12. jadwiga

    Lotko
    a pewnie po co im kupować dżemy z konserwantami gdy roboty jest niewiele a wiadomo co włożyłyśmy do garnka, poza tym nie jest drogi
    j

  13. jadwiga

    nemezis
    ja podaję propozycje bo czasami brak nam pomysłów, a one są w zasięgu ręki a jakie smakowite
    j

  14. jadwiga

    E.
    w tv shop zakupiłam halogen owen (139 zł) piecze super wszystko co chcesz, dokupiłam do niego tortownicę i w niej piekę wszystkie moje wynalazki, pozdrawiam, może są w innych sklepach internetowych też, trzeba „poserfować” i znajdziesz
    j

  15. Dorota

    Bardzo urozmaicony skład dżemu – dodatek pomarańczy i przypraw korzennych gwarantuje pyszny smak, w sam raz na zimowe miesiące. Moja dynia na balkonie przemarzła zupełnie. Dopóki nie będzie odwilży, to nic jej się nie stanie. Podejrzewam jednak, że gdy przyjdzie ocieplenie, to już nie będzie się nadawała do niczego. Może więc jest to właściwy czas, by skorzystać z Twojego przepisu 🙂 Pozdrawiam bardzo serdecznie

  16. jadwiga

    Doroto
    w ubiegłym roku moje dwie dynie przemarzły, niestety nie mogłam nic zrobić, podarowałam je ptakom, ale w tym roku są cieplutko okryte, na razie jest oki co będzie dalej nie wiem, wtedy trzeba będzie pomyśleć o zmianie zakwaterowania
    j

  17. Teresa

    Jadziu bardzo fajny przepis. Dynie pamiętam z dzieciństwa, jej smak , a szczególnie z zacierkami pozostanie ze mną na zawsze. Teraz już nie zrobię, ale może w następnym sezonie dyniowym….. . Nie tak dawno robiłam marmoladę z jabłek. Też tak uważam Jadziu, że po co kupować, jak można samemu zrobić i będzie bez takich różnych….. i co najważniejsze będzie 100% owocu. Ten Twój dżem wygląda pięknie. Pozdrawiam Jadziu 🙂

  18. jadwiga

    Tereso
    wygląda ładnie nie powiem ale jak smakuuuje!
    rewelacja, no i wiadomo co w nim jest owoce i ciutkę przypraw
    j

  19. Gryzmolinda

    Wiga , rewelacyjny pomysł.Mam zamrożona dynię mając na myśli zupy , a tu paczę , paczę , czytuję i czytuje i się dowiaduję że dżemik popełnić mogę .

    macham wieczorowo – Dośka

    p.s. dżemik nazwę : WIGA

  20. Morela

    Dżem z pewnością pychotka, a lubię też kompot z dyni o którym kiedyś pisałaś.
    PS Już dzisiaj dotarł do mnie Mikołaj z prezentem 🙂 Znów jestem małą dziewczynką i otrzymuję książkę- ukochany prezent, w dodatku z piękną dedykacją autorki 🙂 Jeszcze raz pięknie dziękuję- dziełko zapowiada się intrygująco 😉

  21. jadwiga

    Gryzmolinda
    dżemik na czasie, cieszę się, że mogłam zainspirować, życzę sukcesów
    pozdrawiam
    j

  22. jadwiga

    Morelko
    uśmiejesz się przy czytaniu tej książki, Kasia Żak (Solejukowa z Rancza) występowała z monodramem na podstawie Nastolatki, pozdrawiam
    miłej lektury

  23. An-Ula

    Przesyłka właśnie dotarła, serdecznie dziękuję :))
    Wysłałam do Ciebie emalia.

  24. jadwiga

    An-Ula
    dziękuję za list, który sprawił mi radość, odpowiedziałam na niego, pozdrawiam, miłej lektury!
    j

  25. Beata M

    Z dyni, to uwielbiam zupy, takie z wielką ilością pachnących Marokiem przypraw, pięknie rozgrzewają w chłodne dni.

  26. jadwiga

    Beata
    chyba dzisiaj sobie ugotuję, pozdrawiam
    Dobrego Mikołaja!
    j

  27. Czereśnia

    Na widok tego dżemu pociekła mi ślinka…Pozdrawiam:)

  28. Magda ó Eirinn

    Ale pychota! 🙂 Mogę sobie wyobrazić ten smak – czysta poezja 🙂
    To ślubny zamiast pochwalić połowicę za tak mozolną, acz owocną pracę, to się dziwił, po co zrobiła? :/
    Moja dynia leżała i leżała, w końcu ją upiekłam z zamiarem robienia co jakiś czas Pumpkin Spice Chai Latte (czyli dyniową herbatę z przyprawami i mlekiem roślinnym w moim przypadku), ale niestety, nie miałam czasu, żeby tą dyńką się potem zająć, więc w końcu odmówiła współpracy. No i nauczka na przyszłość – taką skomplikowaną pracę muszę sobie planować na na piątek wieczór i sobotę, a nie na niedzielę, kiedy kompletnie nie mam ochoty, żeby robić cokolwiek 😉

  29. jadwiga

    Czereśnio
    bo rzeczywiście jest to pyszny dżem, dałam spróbować kilku osobom i wszystkie stwierdziły, pycha!
    j

  30. jadwiga

    Magda
    smak fajny, i żadne składnik nie góruje nad innym, jakoś udało mi się dobrać je w odpowiedni sposób. U ciebie mogłaś upieczona dynię zamrozić w torebkach foliowych miałabyś w tygodniu i na zupę i na placuszki, pozdrawiam
    j

  31. notaria

    Mam dżemy jeszcze sprzed dwóch lat, nie ma chętnych do jedzenia 🙁

  32. jadwiga

    Noti
    ja też, ale o dziwo ten jest jedzony „na biegu”
    j

  33. Morgana

    Witaj 🙂
    Smacznie, zdrowo i aromatycznie u Ciebie Jadziu 😉
    To dobry pomysł na prezent, jak najbardziej 🙂
    Mile pozdrawiam na dziś i kolejne dni 🙂

  34. Jadwiga

    Morgano
    zdrowo i aromatycznie, właśnie siedzę i myślę, co by tu jeszcze wam zaoferować, chyba cantucci potrójnie imbirowe, pyszne ciasteczka, triple ginger biscotti, ponieważ lubię je do herbaty imbirowej a ci, którzy lubią grzaniec będą mieli wspaniałą przegryzkę do niego, pozdrawiam
    j

  35. Anna

    Sama z dżemopodobnych rzeczy jem tylko bezcukrowe powidła śliwkowe, ale wygląda przepięknie. Pewnie smakowite tak samo jak piękne.

  36. jadwiga

    Anno
    na 2 gary dyń dodałam 0,250 g cukru pudru to chyba nie jest dużo, dżem nie jest słodki, a dodane pomarańcze dały mu i smak i słodycz, pozdrawiam
    j

Zostaw odpowiedź

XHTML: Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.