Subskrybuj kanał RSS bloga Okiem Jadwigi Subskrybuj kanał RSS z komentarzami do wszystkich wpisów bloga Okiem Jadwigi

Sałatka z figami

Autor: Jadwiga. 46 komentarzy.

Chociaż lato stara się odejść możemy jeszcze posmakować pysznej sałatki z figami. Lekko słodkie pożegnanie lata. Kupiłam ostatnio świeże figi na Bazarze Szembeka. Wystarczy kilka sztuk aby sałatka nabrała pysznego smaku i wyglądu.

Składniki: 4 świeże figi,  1 sztuka avocado, rukola lub sałatowy mix, pomidor lub kilka  pomidorków  cherry, 1 paczka szynki prosciutto,  1 opakowanie serka mozarella ( można też pominąć) oliwa z oliwek, ocet balsamiczny 2- 3  łyżki, orzeszki piniowe

Wykonanie:  umytą i odsączoną sałatę rozkładamy na dwóch talerzach, porwaną na kawałki  szynkę prosciutto układamy na sałacie, dodajemy porwaną mozarellę, układamy pomidorki lub pokrojony pomidor, avocado przecinamy na pół przekręcamy obie połówki w stosunku do siebie o 90 stopni, wydrążamy miąższ  łyżeczką ( aby pozbyć się pestki, wbijamy w nią ostre zakończenie noża i przekręcamy , pestka pięknie wypada)  figi kroimy na połówki, na rozgrzaną  patelnię rzucamy trochę masła, układamy figi pokrojone na połówki i smażymy z każdej strony po 3 minuty. Usmażone figi układamy na sałacie. Do roztopionego tłuszczu na patelni wlewamy 2-3 łyżki octu balsamicznego, mieszamy niech trochę odparuje i jednocześnie pięknie połączy się ze smakiem pozostałym na patelni, powstanie w ten sposób aksamitny sos, którym  polewamy przygotowaną sałatę. Polecam danie jest łatwe do wykonania, szybki a przy tym smaczne. Smak możemy poprawić posypując całość orzeszkami piniowymi uprażonymi  na suchej patelni.

Ja podałam tę sałatkę z chlebem indyjskim posypanym czarnuszką, bajeczny smak a wykonanie sałatki zajęło mi 15 minut.    Smacznego!

Dla wielbicieli fig mam radę: kupiłam kilkanaście sztuk i zamroziłam w porcjach po 4-5 w woreczkach i wrzuciłam do zamrażarki. Rozmrożone  figi nie tracą na swoim smaku i atrakcyjności a doskonale uzupełniają tę sałatę w zimie. Polecam!

komentarzy 46 do wpisu “Sałatka z figami”

  1. Beata

    Uwielbiam świeże figi, są nie tylko zdrowe ale i bardzo smaczne.Dodają uroku każdej mieszanej sałatce. Swietnie sie komponują z zieloną sałatą, szynką Parma i mozzarellą.

  2. randdal

    figi chodzą za mną. Widziałem kanapkę kilka dni temu. Na kromce chleba serek riccota, na tym plasterki fig, polane miodem i posypane płatkami migdałów.

  3. Ewa

    Wygląda przepięknie:)a sądząc po składnikach również rewelacyjnie smakuje 🙂

  4. Teresa

    Ciekawy przepis Jadziu. Spisałam. Pozdrawiam

  5. notaria

    Dla mnie za trudne. Nie wiem, co to jest ocet balsamiczny. Dlaczego ten przepis ma same egzotyczne skłądniki, jakeis orzeszki piniowe, avocado itp. Uważam,z e najwąłsciwsze jest spozywanie tego, co rośnie w danyum klimacie, gdzie mieszkamy. takie mam zdanie, dlatego i tak najbardziej lubię nasze polskie jabłka 😉

  6. jadwiga

    Noti
    i dobrze, bo ja tez lubi, ale lubię również to co smaczne i nie szkodzi, że to kuchnia śródziemnomorska
    pozdrawiam
    j

  7. jadwiga

    Tereso
    i bardzo dobrze, robota żadna a przyjemność duża
    j

  8. jadwiga

    RANDDAL
    JUZ SAM OPIS SMACZNY A CO DOPIERO KANAPKA, MUSIAŁA BYĆ PYSZNA
    J

  9. jadwiga

    Beato
    i takich właśnie składników użyłam, a zamrożone w każdej chwili można wyjąć i są niezastąpione
    j

  10. Ewa

    Uwielibiam wpisy, po których życie moich kubków samokowych nabiera sensu. Jutro nie mam czasu, ale sobota, sobota, sobota… Tej szynki wprawdzie nie jadłam i pewnie bym pominęła, ale teraz jak się wpakowałam z manatkami do mężczyzny to muszę i mięcho dodawać nawet do sałatek. God…

  11. rodorek

    Oryginalny przepis, ciekawe czy bez szynki też można:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

  12. jadwiga

    Krysiu,
    jak najbardziej, składniki wg uznania, ważne tu są przede wszystkim figi podsmażone, orzeszki piniowe też wg uznania, można posypać płatkami migdałów uprażonymi na patelni
    j

  13. Jadwiga

    Espacja
    możesz dodać tylko mozarellę, szynka prosciutto, lub szwarcwaldzka, lub inna np. hiszpańska (ja kupuję w Biedronce jest duży wybór i wcale nie są drogie) będzie w sam raz, a poza tym dobre jedzenie jest wtedy gdy smaki łączysz wg własnego gustu, mój przepis jest tylko propozycja wyjściową, pozdrawiam
    j

  14. Jadwiga

    EwaS
    a wiesz jest pyszna a jak do tego jeszcze używasz pomidory bawole serca to po prostu niebo w gębie, pozdrawiam
    j

  15. ulabrzydula

    W tym roku jadłam pierwszy raz figi ( mam 25 lat 🙂 )
    Piliśmy w Chorwacji rakijkę i przegryzali figami…
    Cud malina.. 🙂

  16. baśka

    Uzmysłowiłam sobie właśnie, że chyba jeszcze nigdy nie jadłam fig

  17. Helen

    Ja pierwszy raz w życiu spróbowałam coś zrobić ze świeżymi figami. I były to plasterki figi przełożone plasterkami koziego dojrzewającego sera, zapieczone w piekarniku. To na sałatę, reszta jak u ciebie. Tylko że figi same są dość mdłe, więc polałam je sosem z miodu, musztardy, koperku i odrobiny czosnku. Niezłe to wyszło.:))

  18. Jolanta

    Co za wspaniałości!
    Przepis dokładnie sobie zapisałam, bo nie znałam takiego.
    Sałatka warta zrobienia i polecenia, dziękuję.
    Pozdrawiam bardzo cieplutko:)))

  19. jadwiga

    Jolu
    cieszę się, że będzie testowana
    pozdrawiam
    j

  20. Jadwiga

    Helen
    podobnie, bo mój sos był z octem balsamicznym kapka miodu tez, figi wymagają wyraźnego smaku, pozdrawiam
    j

  21. Jadwiga

    Baska
    trzeba spróbować, teraz jeszcze można dostać, ale muszą być dosmaczone bo są mdłe, choć ja i z drzewa jadłam i były pyszne
    j

  22. Jadwiga

    ulabrzydula
    musiało być fantastycznie taki zestaw w doborowym towarzystwie niezapomniany smak
    j

  23. Piotr

    Wspaniała musi być ta sałatka. Moja Beata rozsmakowała się w świeżych figach podczas pobytu w Chorwacji, niestety nigdzie w moim mieście nie mogę dostać… tylko suszone, a to już zupełnie inny owoc.

  24. jadwiga

    Piotrze
    ja kupowałam figi świeże w Biedronce i Lidlu jak również na bazarze
    j

  25. An-Ula

    Ciekawy przepis,dość trudmno wyobrazić sobie połączenie smaków ! Pozdrawiam 🙂

  26. Azalia

    Jadziu, na pewno dobrze smakuje, bo tak wygląda, ale ja nie gustuję w wyszukanych specjałach. Lubię proste, nasze produkty. Poza tym, cena też się liczy. Pozdrawiam serdecznie

  27. jadwiga

    Azalio,
    figi sztuk 3 kupowałam po 79 gr, rukola jest za 4 złote, pomidor 1 sztuka – 6 zł za 1 kg, ocet balsamiczny można zastąpić jakikolwiek się ma, i 1 łyżka miodu, policz ile to wyniesie, a masz dwie sałatki czyli dwa dni pysznego jedzenia
    j

  28. jadwiga

    An-Ula
    trzeba spróbować a wtedy smak będzie wyraźniejszy a możesz tę sałatkę komponować wg własnego smaku i gustu
    to jest kuchnia śródziemnomorska, polecana sercowcom
    j

  29. Margo

    sałatkę zrobiłam na śniadanie, oprócz pini dodałam sezam, pycha 🙂

    dziękuję

  30. jadwiga

    Margo
    ależ proszę bardzo, a smak? niebo w gębie, nieprawdaż?
    j

  31. ewa777

    Po raz pierwszy jadłam świeże figi ileś lat temu, będąc we Włoszech i okropnie mi wtedy nie smakowały. Potem już je omijałam szerokim łukiem. Może smażone lepiej smakują?

  32. jadwiga

    Ewo
    dżem figowy jest dobry a tutaj tylko je lekko podsmażamy aby puściły troszeczkę soku, który użyjemy wraz z octem i miodkiem do sosu, można spróbować zanim odrzuci się cos jako błeeee
    pozdrawiam
    j

  33. randdal

    a ja jem 3 dzień figi :), a jeszcze trzy miękkną na oknie w kuchni.

  34. jadwiga

    Tom
    a gdzie je kupiłeś? Podziel się z nami informacją?!
    pozdrawiam i smacznego!
    j

  35. szmira

    jestem na tak, jeśli chodzi o świeże figi. jestem na tak jeśli chodzi o rukolę (uwielbiam) z mozarelą, ale połączenie tego wszystkiego… i jeszcze figi smażone… intrygujące, więc czemu nie. 🙂

  36. jadwiga

    Kolorowa
    do odważnych świat należy, skoro Ty tyle nowości w życie wprowadzasz to taka sałatka, cóż to dla Ciebie, pozdrawiam
    j

  37. 1beam

    Witaj Jadwigo,dzięki za przepis.Tak apetycznie wyglada,że natychmiast go przepisałam i zaserwuję rodzince w najbliższym czasie.
    Pozdrawiam serdecznie.

  38. czesia

    wygląda pysznie:))
    Zyczę Ci, Jadwigo, tysiaca czytelników, entuzjastycznych komentarzy, ochoty na pisanie i ciekawości smaków:))
    Nie wiem, gdzie w mojej okolicy mialabym kupić figi:))

  39. jadwiga

    Czesiu
    ja kupuje w Lidlu lub Biedronce, a za piękne życzenia serdecznie dziękuję
    Jadwiga

  40. jadwiga

    1beam
    cieszę się, że moje smaki, które propaguje szczególnie teraz gdy wszystkiego jest dużo i świeże są inspirujące, bo przecież możemy jeść kotlet mielony lub schabowy, kapustkę i kluchy ale od czasu do czasu miło jest poeksperymentować
    pozdrawiam
    j

  41. zośka

    Kofana, ja tam nie jestem mocna w zyczeniach ale z całego serca czego tylko pragniesz!

  42. jadwiga

    Zośko,
    wieczór imieninowy był wspaniały, telefony rozgrzane do białości, a ślubny tylko dogadywał jakbyś miała zamiast trzech więcej to już by ci rak nie starczyło do odbierania życzeń imieninowych! Dziękuję jeszcze raz
    Jadwiga

  43. teresakiedrowska

    Dziękuję za pozdrowienia, życzenia i Tobie również posyłam dużo ciepła, nie tylko imieninowego 🙂 Zdrowia, szczęścia, powodzenia… Niech Ci słońce zawsze świeci, niech Ci czas radośnie leci… Niech uśmiech zawsze na Twojej twarzy gości i nadal po piórze spływa, do zaglądających tu społeczności… 🙂

  44. jadwiga

    TeresoK
    bardzo dziękuję, mamy wspólny dzień imieninowy to fajnie
    pozdrawiam serdecznie
    Imieninowo
    j

  45. ewa777

    Jadziu, W sobotę udało mi się kupić figi, więc wczoraj zrobiłam Twoją sałatkę. Efektownie wyglądała i dobrze smakowała. Trochę ją tylko „dosmaczyłam”, tzn. dodałam trochę soli i pieprzu, bo lubimy wszystko dosyć wyraźne w smaku.
    Jadziu, figi już pewnie niedługo się skończą. Czy masz jakiś pomysł, czym łatwo dostępnym u nas można by je zastąpić?

  46. jadwiga

    Ewo
    po prostu figi zamroź, tak zrobiłam i ja, kupiłam chyba 60 sztuk, popakowałam w woreczki po 4-5 prawie wystarczy do wiosny, przecież takiej sałatki codziennie nie jemy!! pozdrawiam
    j

Zostaw odpowiedź

XHTML: Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.