Chociaż lato stara się odejść możemy jeszcze posmakować pysznej sałatki z figami. Lekko słodkie pożegnanie lata. Kupiłam ostatnio świeże figi na Bazarze Szembeka. Wystarczy kilka sztuk aby sałatka nabrała pysznego smaku i wyglądu.
Składniki: 4 świeże figi, 1 sztuka avocado, rukola lub sałatowy mix, pomidor lub kilka pomidorków cherry, 1 paczka szynki prosciutto, 1 opakowanie serka mozarella ( można też pominąć) oliwa z oliwek, ocet balsamiczny 2- 3 łyżki, orzeszki piniowe
Wykonanie: umytą i odsączoną sałatę rozkładamy na dwóch talerzach, porwaną na kawałki szynkę prosciutto układamy na sałacie, dodajemy porwaną mozarellę, układamy pomidorki lub pokrojony pomidor, avocado przecinamy na pół przekręcamy obie połówki w stosunku do siebie o 90 stopni, wydrążamy miąższ łyżeczką ( aby pozbyć się pestki, wbijamy w nią ostre zakończenie noża i przekręcamy , pestka pięknie wypada) figi kroimy na połówki, na rozgrzaną patelnię rzucamy trochę masła, układamy figi pokrojone na połówki i smażymy z każdej strony po 3 minuty. Usmażone figi układamy na sałacie. Do roztopionego tłuszczu na patelni wlewamy 2-3 łyżki octu balsamicznego, mieszamy niech trochę odparuje i jednocześnie pięknie połączy się ze smakiem pozostałym na patelni, powstanie w ten sposób aksamitny sos, którym polewamy przygotowaną sałatę. Polecam danie jest łatwe do wykonania, szybki a przy tym smaczne. Smak możemy poprawić posypując całość orzeszkami piniowymi uprażonymi na suchej patelni.
Ja podałam tę sałatkę z chlebem indyjskim posypanym czarnuszką, bajeczny smak a wykonanie sałatki zajęło mi 15 minut. Smacznego!
Dla wielbicieli fig mam radę: kupiłam kilkanaście sztuk i zamroziłam w porcjach po 4-5 w woreczkach i wrzuciłam do zamrażarki. Rozmrożone figi nie tracą na swoim smaku i atrakcyjności a doskonale uzupełniają tę sałatę w zimie. Polecam!
10 października 2013 - 8:43
Uwielbiam świeże figi, są nie tylko zdrowe ale i bardzo smaczne.Dodają uroku każdej mieszanej sałatce. Swietnie sie komponują z zieloną sałatą, szynką Parma i mozzarellą.
10 października 2013 - 9:40
figi chodzą za mną. Widziałem kanapkę kilka dni temu. Na kromce chleba serek riccota, na tym plasterki fig, polane miodem i posypane płatkami migdałów.
10 października 2013 - 11:05
Wygląda przepięknie:)a sądząc po składnikach również rewelacyjnie smakuje 🙂
10 października 2013 - 13:30
Ciekawy przepis Jadziu. Spisałam. Pozdrawiam
10 października 2013 - 13:56
Dla mnie za trudne. Nie wiem, co to jest ocet balsamiczny. Dlaczego ten przepis ma same egzotyczne skłądniki, jakeis orzeszki piniowe, avocado itp. Uważam,z e najwąłsciwsze jest spozywanie tego, co rośnie w danyum klimacie, gdzie mieszkamy. takie mam zdanie, dlatego i tak najbardziej lubię nasze polskie jabłka 😉
10 października 2013 - 14:35
Noti
i dobrze, bo ja tez lubi, ale lubię również to co smaczne i nie szkodzi, że to kuchnia śródziemnomorska
pozdrawiam
j
10 października 2013 - 14:36
Tereso
i bardzo dobrze, robota żadna a przyjemność duża
j
10 października 2013 - 14:36
RANDDAL
JUZ SAM OPIS SMACZNY A CO DOPIERO KANAPKA, MUSIAŁA BYĆ PYSZNA
J
10 października 2013 - 14:37
Beato
i takich właśnie składników użyłam, a zamrożone w każdej chwili można wyjąć i są niezastąpione
j
10 października 2013 - 18:56
Uwielibiam wpisy, po których życie moich kubków samokowych nabiera sensu. Jutro nie mam czasu, ale sobota, sobota, sobota… Tej szynki wprawdzie nie jadłam i pewnie bym pominęła, ale teraz jak się wpakowałam z manatkami do mężczyzny to muszę i mięcho dodawać nawet do sałatek. God…
11 października 2013 - 7:58
Oryginalny przepis, ciekawe czy bez szynki też można:)
Pozdrawiam serdecznie:)
11 października 2013 - 8:44
Krysiu,
jak najbardziej, składniki wg uznania, ważne tu są przede wszystkim figi podsmażone, orzeszki piniowe też wg uznania, można posypać płatkami migdałów uprażonymi na patelni
j
11 października 2013 - 9:30
Espacja
możesz dodać tylko mozarellę, szynka prosciutto, lub szwarcwaldzka, lub inna np. hiszpańska (ja kupuję w Biedronce jest duży wybór i wcale nie są drogie) będzie w sam raz, a poza tym dobre jedzenie jest wtedy gdy smaki łączysz wg własnego gustu, mój przepis jest tylko propozycja wyjściową, pozdrawiam
j
11 października 2013 - 9:31
EwaS
a wiesz jest pyszna a jak do tego jeszcze używasz pomidory bawole serca to po prostu niebo w gębie, pozdrawiam
j
11 października 2013 - 12:18
W tym roku jadłam pierwszy raz figi ( mam 25 lat 🙂 )
Piliśmy w Chorwacji rakijkę i przegryzali figami…
Cud malina.. 🙂
11 października 2013 - 19:36
Uzmysłowiłam sobie właśnie, że chyba jeszcze nigdy nie jadłam fig
12 października 2013 - 6:54
Ja pierwszy raz w życiu spróbowałam coś zrobić ze świeżymi figami. I były to plasterki figi przełożone plasterkami koziego dojrzewającego sera, zapieczone w piekarniku. To na sałatę, reszta jak u ciebie. Tylko że figi same są dość mdłe, więc polałam je sosem z miodu, musztardy, koperku i odrobiny czosnku. Niezłe to wyszło.:))
12 października 2013 - 11:19
Co za wspaniałości!
Przepis dokładnie sobie zapisałam, bo nie znałam takiego.
Sałatka warta zrobienia i polecenia, dziękuję.
Pozdrawiam bardzo cieplutko:)))
12 października 2013 - 16:55
Jolu
cieszę się, że będzie testowana
pozdrawiam
j
12 października 2013 - 21:35
Helen
podobnie, bo mój sos był z octem balsamicznym kapka miodu tez, figi wymagają wyraźnego smaku, pozdrawiam
j
12 października 2013 - 21:36
Baska
trzeba spróbować, teraz jeszcze można dostać, ale muszą być dosmaczone bo są mdłe, choć ja i z drzewa jadłam i były pyszne
j
12 października 2013 - 21:41
ulabrzydula
musiało być fantastycznie taki zestaw w doborowym towarzystwie niezapomniany smak
j
13 października 2013 - 9:42
Wspaniała musi być ta sałatka. Moja Beata rozsmakowała się w świeżych figach podczas pobytu w Chorwacji, niestety nigdzie w moim mieście nie mogę dostać… tylko suszone, a to już zupełnie inny owoc.
13 października 2013 - 10:18
Piotrze
ja kupowałam figi świeże w Biedronce i Lidlu jak również na bazarze
j
13 października 2013 - 10:45
Ciekawy przepis,dość trudmno wyobrazić sobie połączenie smaków ! Pozdrawiam 🙂
13 października 2013 - 11:09
Jadziu, na pewno dobrze smakuje, bo tak wygląda, ale ja nie gustuję w wyszukanych specjałach. Lubię proste, nasze produkty. Poza tym, cena też się liczy. Pozdrawiam serdecznie
13 października 2013 - 11:42
Azalio,
figi sztuk 3 kupowałam po 79 gr, rukola jest za 4 złote, pomidor 1 sztuka – 6 zł za 1 kg, ocet balsamiczny można zastąpić jakikolwiek się ma, i 1 łyżka miodu, policz ile to wyniesie, a masz dwie sałatki czyli dwa dni pysznego jedzenia
j
13 października 2013 - 11:43
An-Ula
trzeba spróbować a wtedy smak będzie wyraźniejszy a możesz tę sałatkę komponować wg własnego smaku i gustu
to jest kuchnia śródziemnomorska, polecana sercowcom
j
13 października 2013 - 12:20
sałatkę zrobiłam na śniadanie, oprócz pini dodałam sezam, pycha 🙂
dziękuję
13 października 2013 - 15:14
Margo
ależ proszę bardzo, a smak? niebo w gębie, nieprawdaż?
j
13 października 2013 - 20:12
Po raz pierwszy jadłam świeże figi ileś lat temu, będąc we Włoszech i okropnie mi wtedy nie smakowały. Potem już je omijałam szerokim łukiem. Może smażone lepiej smakują?
13 października 2013 - 20:36
Ewo
dżem figowy jest dobry a tutaj tylko je lekko podsmażamy aby puściły troszeczkę soku, który użyjemy wraz z octem i miodkiem do sosu, można spróbować zanim odrzuci się cos jako błeeee
pozdrawiam
j
13 października 2013 - 20:55
a ja jem 3 dzień figi :), a jeszcze trzy miękkną na oknie w kuchni.
14 października 2013 - 8:41
Tom
a gdzie je kupiłeś? Podziel się z nami informacją?!
pozdrawiam i smacznego!
j
14 października 2013 - 13:15
jestem na tak, jeśli chodzi o świeże figi. jestem na tak jeśli chodzi o rukolę (uwielbiam) z mozarelą, ale połączenie tego wszystkiego… i jeszcze figi smażone… intrygujące, więc czemu nie. 🙂
14 października 2013 - 15:11
Kolorowa
do odważnych świat należy, skoro Ty tyle nowości w życie wprowadzasz to taka sałatka, cóż to dla Ciebie, pozdrawiam
j
15 października 2013 - 10:40
Witaj Jadwigo,dzięki za przepis.Tak apetycznie wyglada,że natychmiast go przepisałam i zaserwuję rodzince w najbliższym czasie.
Pozdrawiam serdecznie.
15 października 2013 - 11:55
wygląda pysznie:))
Zyczę Ci, Jadwigo, tysiaca czytelników, entuzjastycznych komentarzy, ochoty na pisanie i ciekawości smaków:))
Nie wiem, gdzie w mojej okolicy mialabym kupić figi:))
15 października 2013 - 12:39
Czesiu
ja kupuje w Lidlu lub Biedronce, a za piękne życzenia serdecznie dziękuję
Jadwiga
15 października 2013 - 12:40
1beam
cieszę się, że moje smaki, które propaguje szczególnie teraz gdy wszystkiego jest dużo i świeże są inspirujące, bo przecież możemy jeść kotlet mielony lub schabowy, kapustkę i kluchy ale od czasu do czasu miło jest poeksperymentować
pozdrawiam
j
15 października 2013 - 22:36
Kofana, ja tam nie jestem mocna w zyczeniach ale z całego serca czego tylko pragniesz!
16 października 2013 - 8:07
Zośko,
wieczór imieninowy był wspaniały, telefony rozgrzane do białości, a ślubny tylko dogadywał jakbyś miała zamiast trzech więcej to już by ci rak nie starczyło do odbierania życzeń imieninowych! Dziękuję jeszcze raz
Jadwiga
16 października 2013 - 8:59
Dziękuję za pozdrowienia, życzenia i Tobie również posyłam dużo ciepła, nie tylko imieninowego 🙂 Zdrowia, szczęścia, powodzenia… Niech Ci słońce zawsze świeci, niech Ci czas radośnie leci… Niech uśmiech zawsze na Twojej twarzy gości i nadal po piórze spływa, do zaglądających tu społeczności… 🙂
16 października 2013 - 10:15
TeresoK
bardzo dziękuję, mamy wspólny dzień imieninowy to fajnie
pozdrawiam serdecznie
Imieninowo
j
21 października 2013 - 9:20
Jadziu, W sobotę udało mi się kupić figi, więc wczoraj zrobiłam Twoją sałatkę. Efektownie wyglądała i dobrze smakowała. Trochę ją tylko „dosmaczyłam”, tzn. dodałam trochę soli i pieprzu, bo lubimy wszystko dosyć wyraźne w smaku.
Jadziu, figi już pewnie niedługo się skończą. Czy masz jakiś pomysł, czym łatwo dostępnym u nas można by je zastąpić?
22 października 2013 - 16:17
Ewo
po prostu figi zamroź, tak zrobiłam i ja, kupiłam chyba 60 sztuk, popakowałam w woreczki po 4-5 prawie wystarczy do wiosny, przecież takiej sałatki codziennie nie jemy!! pozdrawiam
j