Sezon figowy w pełni, w sklepach Lidl i Biedronka możemy kupić świeże figi, które teraz są najlepsze. Świeżusieńkie w sałacie są pyszne, oczywiście w Internecie znaleźć można wiele przepisów, w których główną rolę grają świeże figi. Proponuję dzisiaj zielona sałatę masłową z figami.
Składniki
Sałata masłowa, sześć sztuk świeżych fig, pomidorki cherry lub inne malutkie na przykład daktylowe, jedna sztuka avocado, 2 łyżki octu balsamico, łyżka masła,
Wykonanie
Sałatę masłową myjemy, rwiemy na mniejsze części, wrzucamy do miski, avocado po przepołowieniu wydrążamy łyżeczką wrzucamy na sałatę, dekorujemy pomidorkami cherry lub daktylowymi. Figi kroimy na połówki, rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością masła, układami połówki fig,
obsmażamy z obu stron, polewamy niewielka ilością octu balsamicznego, wykładamy na sałatę, a sosem polewamy całość!
Pyszna zdrowa sałatka można ja zabrać do pracy, lub jako dodatek do głównego dania, którym u mnie były duszone udziki kurczaczane z jabłkami cynamonem i kilkoma goździkami do tego ryż jaśminowy, dania proste i bardzo zdrowe.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie, życzę udanej niedzieli!
Jadwiga
4 października 2015 - 12:20
czy wiesz, że przypomniałaś mi inny rodzaj sałaty: na wzór poleski. Sałatę lub różne sałaty ze szczypiorkiem polać przesmażonymi skraweczkami, można w słodko-kwaśnym sosie:))
A na figi nabrałam apetytu:))
4 października 2015 - 12:51
To bardzo ciekawy przepis. Nie przypuszczałam że do sałaty można dodawać figi.
Dziękuję, zapamiętam.
🙂
4 października 2015 - 16:25
Faktycznie fig pod dostatkiem.
Zaprezentowałaś ciekawą, prostą i bardzo elegancką sałatkę.
Wypróbuję.
Miłego tygodnia.
Pozdrawiam serdecznie:)*
4 października 2015 - 17:46
Ciekawy przepis Jadziu. Pozdrawiam 🙂
4 października 2015 - 20:25
Tereniu
pozdrawiam
j
4 października 2015 - 20:30
Łucja Maria
sama jadłam na przyjęciu wyglądała ładnie i apetycznie dlatego ją zaprezentowałam, ponadto można posypać prażonymi płatkami migdałów albo pestkami słonecznika
j
4 października 2015 - 20:31
Stokrotko
można dodać pestki uprażone i wtedy będzie miała oryginalny smak
j
4 października 2015 - 20:32
Czesia
moja mama robiła sałatę polaną skwarkami i octem też była dobra, bo ja śmietany nie jadłam
j
5 października 2015 - 6:32
Jadziu mam serdeczną prośbę, czy mogłabyś przybliżyć przepis na udka, bo też mnie zaciekawiła ta potrawa. Pozdrawiam. 🙂
5 października 2015 - 7:22
Tereniu
dziki kupuje w Lidlu (nie reklamuję Lidla, nie ale napisałam gdzie je kupuję paczka 6,49) dwie paczki wystarczą, marynuję w zalewie sos sojowy troszeczkę i troszeczkę sosu słodko kwaśnego albo słodko chili, jaki masz ten kupuję w Kauflandzie, troszeczkę miodu wymieszam z udzikami np. dzień wcześniej wstawiam do lodówki, na dużej patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oliwy wykładam udziki, zalewam pozostałym sosem i przykrywam, duszę 1o minut, obieram sześć jabłek, kroje na ósemki, dodaję do udzików, mogą być też gruszki obrane, duszę jeszcze 10 minut i gotowe udziki podaję z sałatą z figami ryz jaśminowy uzupełnia danie, pozdrawiam
j
5 października 2015 - 9:05
Jadziu bardzo, ale to baaardzo Ci dziękuję. 🙂 Miłego poniedziałku.
5 października 2015 - 10:05
Tereniu
wzajemnie, mam nadzieję, że zasmakujesz w moim prostym wykonaniu kurczaczanych udzików
j
5 października 2015 - 15:26
Czasami warto spróbować innych produktów niż nasze krajowe. Lubię eksperymentować w kuchni. Najserdeczniej pozdrawiam.
5 października 2015 - 21:26
Lotko
pozdrawiam serdecznie, dziękuję moje eksperymenty przedstawiam na blogu
j
6 października 2015 - 7:32
Zapisałam. Mam gdzieś też zapisany wcześniej przepis od Ciebie z figami. Same świeże figi mi nie smakują, są bardzo słodkie i mdłe, ale w połączeni z pomidorkami mogą byc dobre. Dziękuję i pozdrawiam :))
6 października 2015 - 12:13
An-Ula
w połączeniu z avocado + pomidorki i figi oraz sałata, może być rukiew wodna sama, może być sam szpinak , może być sama rukola te sałaty są wyraziste i wtedy wszystko razem pięknie gra
j
6 października 2015 - 13:41
Ktoś mi kiedyś podsunął przepis na dodatek do mięsa -plastry fig przekładanych plastrami koziego sera, dojrzewającej rolady. Ale to wyszło mdłe. Dopiero teraz wpadłam na pomysł, żeby tego przekładańca zagrzać w piekarniku i polać gorącym sosem z octu balsamico z miodem. No, to zupełnie co innego:))
Tak, trzeba czasem poeksperymentować:))
6 października 2015 - 16:18
Helen
nic tak dobrze nie wychodzi jak kuchenne eksperymenty
j
10 października 2015 - 11:46
kupiłam figi i …..zjadłam… na surowo:))
10 października 2015 - 15:38
czesiu
smacznego, też były dobre
j
13 października 2015 - 19:39
Sałatka prosta i ciekawa. Muszę zrobić:)