Subskrybuj kanał RSS bloga Okiem Jadwigi Subskrybuj kanał RSS z komentarzami do wszystkich wpisów bloga Okiem Jadwigi

Pyszne i zdrowe

Autor: Jadwiga. 41 komentarzy.

Dzisiaj zapraszam do stołu  a w roli głównej występuje  soczewica

zupa z soczewicy

zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

Składniki: paczka czerwonej soczewicy, 3 cebule mogą być czerwone, lub takie jakie są,  konieczna jest zielona natka kolendry,  łosoś z Biedronki ( wędzony na zimno  delikatny lub z koperkiem, co kto lubi), kawałek  fety, sól, pieprz,  kilka łyżek oliwy i łyżka masła, sproszkowana kolendra

Wykonanie: rozgrzewamy tłuszcz , cebule kroimy, może być pokrojona grubiej, podsmażamy, dodajemy soczewicę, która przedtem płuczemy na sitku, smażymy mieszając, dolewamy 1,5 do 2 litrów wody, gotujemy 10-12 minut  pod przykryciem, dodajemy przyprawy sól, pieprz, sproszkowaną kolendrę. Na zakończenie miksujemy naszą zupę, dodajemy natkę kolendry oczywiście pokrojoną, i ser feta, który możemy pokruszyć. Ser pięknie się rozpuści, natomiast łosoś nada zupie wyrazu.  I to wszystko, całość wykonania = 15 minut. Czyli polecam do osób pracujących, które po pracy chciałyby zjeść coś pysznego. Smacznego!

 

Proste danie z soczewicy

soczewica z warzywami w sosie pomidorowym

soczewica z warzywami w sosie pomidorowym

Składniki: soczewica czerwona, soczewica zielona, soczewica czarna,  nie podaję ilości gdyż tę musimy sami ustalić, biorąc pod uwagę ilość osób, dla której przygotowujemy drugie danie. 3 marchewki, trzy pietruszki, kawałek selera,  kto nie lubi  nie dodaje można dodać 2 cebule ale niekoniecznie, oliwa,  2-3 ząbki czosnku,  łyżka masła, pomidory pelati, dwie łyżki koncentratu, troszkę cukru, sól, pieprz

Wykonanie: soczewicę płuczemy na sitku i gotujemy 7 minut, każdą w osobnym garnuszku, przygotowujemy dużą patelnię, rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy czosnek, dodajemy obrane i  starte warzywa  na tarce lub w malakserze na dużych warzywnych nożach, podsmażamy, gdy warzywa zmiękną dodajemy odcedzoną soczewicę (wodą z gotowania odlewamy do miseczki), podsmażamy około 7 minut,  dodajemy  trochę odlanej wody z gotowania soczewicy, gotujemy pod przykryciem, gdy soczewica będzie miękka, dodajemy pomidory pelati, i koncentrat, dodajemy troszkę cukru aby złamać smak  pomidorów i koncentratu, solimy i dodajemy pieprz i gotujemy jeszcze 5 minut. To wszystko, potrawa jest gotowa do serwowania,.

Całość wykonania wynosi 20 minut. Soczewicę zieloną i czarną można namoczyć przed wyjściem z domu do pracy, a po przyjściu odlać, wstawić do osobnych garnków i ugotować. Polecam, obydwa dania są  pyszne i bardzo zdrowe.

Oczywiście można dodać pietruszkę, wtedy będziemy mieli zdrową wiosnę na talerzu. Smacznego!

Wasza Jadwiga

komentarzy 41 do wpisu “Pyszne i zdrowe”

  1. Andrzej

    Mam do Ciebie zaufanie, więc… wierzę na słowo. Że to smaczne. Ake ja – człowiek mięsożerny. Pozdrawiam.

  2. Jantoni341.blogspot.com

    Przekażę Żonce.

  3. An-Ula

    Dziękuję, zapisałam. A wiesz, że nigdy nie jadłam soczewicy ?
    Nie wiem nawet, dlaczego…..
    Pozdrawiam 🙂

  4. Helen

    Z tych dań najbardziej podobają mi się hiacynty :))))) Pozdrówka

  5. Piotr

    No tak, soczewica – ulubiony zamiennik ziemniaczków mojej zony 🙂

  6. jadwiga

    Helen
    ja bardzo lubię hiacynty może dlatego, że tak pięknie pachną?
    Dom w zapachach
    a soczewica w zupie jest bardzo smakowita,
    j

  7. jadwiga

    An-Ula
    wiesz każdy rodzaj soczewicy ma troszkę inny smak ale w sumie mają bardzo dużo białka
    j

  8. jadwiga

    JanToni
    bardzo proszę, może coś się przyda
    j

  9. jadwiga

    Andrzeju
    wiem to, ze wolisz mięsko, ale ja na razie jestem na warzywach, lżej w żołądku,
    j

  10. szmira

    Może tą zupę zrobię, ale tak bardziej jako deser, bo u nas bez mięsa to raczej nie przejdzie. Chociaż łosoś jest… Tylko Jada, czy tej soczewicy nie trzeba moczyć jak grochu? Cholera chodziłam juz koło niej kilka razy w markecie, ale porzucałam zamiar bo wydawała mi się „trudna w obróbce”, w efekcie też nigdy nie jadłam.

  11. Lotka

    Soczewicę jemy od wielu lat. Robimy ją na gęsto z sosem mięsnym, gotujemy zupę i robimy sałatki. Bardzo nam smakuje i czerwona i zielona. Pozdrawiam serdecznie.

  12. jadwiga

    szmira
    soczewice czarna i zielona moczę dłużej natomiast czerwoną tylko 20 minut, spróbuj a zobaczysz, ze zdrowa jest to pewne, teraz gdy nie jemy mięsa i chleba oraz pszenicy jest jak znalazł
    j

  13. jadwiga

    Lotko
    oczywiście ja myślę, ze to bardzo dobry pomysł, nie tylko nasz
    j

  14. ula

    Gdzie taką soczewicę zakupić?Pozdrawiam.Ula

  15. jadwiga

    ula
    w sklepie spożywczym firma Sante, jest chyba we wszystkich bo u nas w każdym spożywczym, nie tylko ze zdrową żywnością
    j

  16. jadwiga

    Piotrze
    żona wie co dobre
    j

  17. rodorek

    Pierwszy raz gotowałam zupę z soczewicy na warsztatach wegetariańskich (bez łososia). Tak mi posmakowała, że wprowadziłam ją do domowego jadłospisu:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

  18. jadwiga

    Krysiu
    spróbuj z łososiem nie dość że pożywna to jeszcze dostaje smaku
    ja dodaję kolendry tak jak robią to na wschodzie Arabowie
    j

  19. Beata

    Jak zwykle jesteś inspirująca przewodniczką po kuchennych tajemnicach!

  20. jadwiga

    Beato
    to tylko takie przymiarki co możemy jeść aby schudnąć, ja jem zobaczymy trochę szersze mam spodnie, może się rozciągnęły?
    j

  21. Beata

    🙂 🙂 🙂

  22. jadwiga

    Beata
    😀

  23. Morgana

    Witaj 🙂
    Smacznie i zdrowo 😉
    Pozdrawiam mile z uśmiechem 🙂

  24. azalia

    Jadziu, rzadko jadam soczewicę, bo w ogóle rzadko gotuję, ale najbardziej lubię w pierogach z dodatkiem boczku. Pychotka. Pozdrawiam

  25. jadwiga

    Azalio
    w pierogach z dodatkiem boczku, to jest pycha
    j

  26. jadwiga

    Morgano
    witam serdecznie, zdrowo i szybko
    j

  27. nemezis

    I teraz zrobiło mi się wstyd – nie jadamy soczewicy…
    Wiosenny promień zostawiam Jadziu 🙂

  28. nemezis

    A hiacynty….pięęęęęęęęęęęęęęekne! 🙂

  29. 1beam

    Z przyjemnością wypróbuję ten przepis,lubię eksperymentować w kuchni i zmieniać swoje menu.Sałatka z kaszy gryczanej jest już w moim menu,dziękuję.
    „Ranczo”-również lubię oglądać.
    Pozdrawiam serdecznie,wiosennie:))

  30. czesia

    Robiłam pierożki z soczewicą i kurkami. Również pasztet proporcji z mięsem. W każdym wypadku smakuje wybornie:)
    Ciekawa byłabym przepisów z ciecierzycą:))
    Prześliczne hiacynty. Miałam rózowe, wybujały zanadto, konieczne były podpórki pod kwiaty.

  31. jadwiga

    Czesiu
    moje hiacynty nie są podlewane zbyt obficie raczej oszczędnie, dlatego tak się trzymają, a przepis na pasztet byłby pożądany, przepisy z ciecierzyca podam w najbliższym poście
    j

  32. jadwiga

    nemezis,
    no cóż o gustach nie dyskutujemy ale można raz spróbować, kto wie? a może?
    j

  33. jadwiga

    nemezis,
    a hiacynty jakoś się trzymają a w ogrodzie pełno przy nich pszczół
    j

  34. jadwiga

    1beam
    skoro lubisz eksperymentować to zapraszam do następnego wpisu będzie o ciecierzycy
    j

  35. czesia

    pasztet? soczewicę traktuję jak mięso: gotuję, mielę razem z mięsem, doprawiam, piekę:))

  36. jadwiga

    Czesiu,
    a jakie mięso, jakie preferujesz?
    j

  37. czesia

    -najlepiej kilka rodzajów: królik,kura,kaczka, trochę warzyw i soczewica lub dziczyzna, wieprzowina, trochę grzybów suszonych i soczewica:)
    -pasztet robię wtedy, gdy mam mięso:))

  38. jadwiga

    Czesiu
    dziękuję zapisane
    j

  39. hurghada

    Uwielbiam zupę z soczewicy:)

  40. jadwiga

    Hurghado
    i ja też
    j

  41. minawetp

    Uwielbiam, moja 90 letnia babcia często to gotuje, pozdrawiam

Zostaw odpowiedź

XHTML: Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.