Do Świąt tylko kilka dni, jest jeszcze czas aby przygotować najprostsze ciasteczka owsiane, które w naszym domu zrobiły furorę!
Składniki
¾ szklanki mielonych migdałów, 2 szklanki mąki owsianej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 3 szklanki płatków owsianych górskich, szklanka żurawiny suszonej ja używam rodzynek, kostka masła 200 dag, 1 szklanka cukru trzcinowego pół szklanki miodu (wg uznania jaki kto lubi), 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, 2 jaja
Piekarnik ustawiamy na pozycję góra dół na 180 stopni C, blachy wykładamy papierem do pieczenia (używam 3 blach)
Wykonanie
Masło ucieramy z cukrem, i ekstraktem wanilii, dodajemy po jednym jajku, ucieramy, mąkę wymieszaną z solą, proszkiem dodajemy do utartego masła, dodajemy płatki i żurawinę ( mogą być rodzynki) dobrze wymieszać.
Gdyby ciasto było za gęste można utrzeć dwa jabłka na oczkach części warzywnej
Z przygotowanego ciasta formułuję najpierw kulki, wykładam na blaszkę i nieco uklepuję piekę około 15 minut w temp 180 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika czekam kilka minut aby ciasteczka troszkę
wystygły oraz stwardniały.
Ciasteczka są wspaniałe, smakują wybornie, poza tym można do nich dodać cynamon, lub kardamon, skórkę pomarańczową. Zamiast żurawiny można dodać siemię lniane ( ja dodaję rodzynki i
lniane). Jeżeli nie chcecie używać masła, to dodajcie dużą szklankę utartych jabłek, ale wtedy należy zmniejszyć ilość cukru. Ja dodaję cukier i miód. Cenna uwaga można dodać proszek do pieczenia ale można również nie dodawać.
Ciasteczka zniknęły bardzo szybko, wczoraj postanowiłam upiec kolejną partię wg innego przepisu, który znalazłam w swoich zapisach. Oto on:
Ciasteczka owsiane II
składniki na 96 sztuk kuleczek
3/4 szklanki mielonych migdałów, 2 szklanki płatków owsianych górskich, pół szklanki siemienia lnianego, pół szklanki mielonych orzechów ( włoskie lub laskowe),1 szklanka mąki owsianej, 0,5 szklanki maki pszennej lub razowej, 1 szklanka wiórków kokosowych, 200 g rodzynek może być pół na pół z żurawiną, 250 dag masła, 6 łyżek miodu, 2 łyżeczki cynamonu, trochę ekstraktu z wanilii, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
wykonanie
nastawiam piekarnik na 150 stopni C, na trzech blaszkach układam papier do pieczenia
Do miski wsypuję mielone migdały, orzechy, żurawinę, płatki owsiane, siemię lniane, mąkę, dodaję proszek do pieczenia, rozpuszczone masło z miodem, cynamon, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i ekstrakt wanilii, wszystko dobrze wyrabiam ręką.
Z powstałej masy lepię kulki, układam na blaszkach i wstawiam do piekarnika na 15-16 minut. Wyjmuję odstawiam na 5 minut do wystygnięcia, wtedy kulki twardnieją, ostudzone wkładam do metalowych puszek lub do słoja. Wszystko!
Polecam, Smacznego!
Wasza Jadwiga
19 grudnia 2017 - 17:29
Może się skuszę 🙂
Ostatnio przeżyłam moment zaskoczenia, kiedy marchewkowe na bazie mąki z ciecierzycy i cukru brzozowego smakowało dokładnie tak, jak na innych tuczących składnikach. Czyli można oszukiwać bezkarnie :)) Najlepszego!
19 grudnia 2017 - 20:49
podobne robiłam mojej kochanej Hogacie.
macham wieczorowo – Dośka
19 grudnia 2017 - 21:43
Dośka
zaraz siadam i podam przepis na kolejna wersję ciastek owsianych, bardzo mi smakują, właśnie skończyłam robić
j
19 grudnia 2017 - 21:44
Helen
Druga wersja ciasteczek owsianych chyba jeszcze lepsza, zaraz podam
j
20 grudnia 2017 - 15:54
Kochana!
Już dziś przybiegłam do Ciebie z serdecznymi życzeniami świątecznymi:)
Pełnych dobra, miłości, radości Świąt Bożego Narodzenia dla Ciebie i Bliskich:
życzy Morgana z rodzinką
20 grudnia 2017 - 22:42
Morgano
Najpiękniejszych spokojnych radosnych Świat Bożego Narodzenia dla Ciebie i całej Rodziny
j
21 grudnia 2017 - 7:14
Mam własny przepis na ciasteczka owsiane, ale przecież dobrego nigdy za dużo :), więc zapisałam. Serdeczności zostawiam, Jadziu 🙂
21 grudnia 2017 - 16:32
An-Ula
to ja poproszę Twój przepis na ciasteczka owsiane!
Pozdrawiam
j
23 grudnia 2017 - 17:21
Ciasteczka bardzo kuszące 🙂 Jadwigo – wszystkiego najlepszego na Święta i Nowy Rok ode mnie i Piotra 🙂
23 grudnia 2017 - 19:17
Małgosiu
Najlepszych i Najradośniejszych Świąt dla Was!
J
23 grudnia 2017 - 19:36
Przepis wysłała na emilka 🙂
23 grudnia 2017 - 21:46
Anula
dziękuję dostałam
j
28 grudnia 2017 - 18:50
na pewno upiekę,podoba mi się!Dodam gorzką czekoladę:))
29 grudnia 2017 - 9:56
Jadziu, pozdrawiam poświątecznie i życzę wspaniałego Nowego Roku:)
30 grudnia 2017 - 10:18
Ciasteczka wyglądają smakowicie i na pewno nie zostało już po nich nawet okruszynki 😉
Szczęśliwego Nowego Roku, Jadziu 🙂