Dzisiaj zapraszam do przygotowania bardzo dobrego lekkiego dania.To placki z cukinii i marchewki podane z łososiem i sosem jogurtowo- koperkowo-chrzanowym.
Składniki:
1 duża cukinia, 2 marchewki duże, lub 3 mniejsze, pół szklanki mleka 2 %, 2 jajka, mąka Basia 405, pół łyżeczki proszku do pieczenia, sól , pieprz, pęczek świeżego koperku oraz paczka wędzonego łososia na zimno lub gorąco w zależności co kto lubi, śmietana jogurtowa, 2 łyżeczki chrzanu, łyżeczka cukru trzcinowego, oliwa do smażenia placuszków lub olej palmowy.
Wykonanie:
Cukinię myjemy, ucieramy na tarce o grubych oczkach do ucierania warzyw, lub w malakserze, lekko solimy, odkładamy na sito aby usunąć nadmiar wody. Marchewki myjemy, ucieramy.
Mleko, jajka i mąkę oraz odciśniętą cukinię wrzucamy do miski, dodajemy starte marchewki, proszek do pieczenia, wszystko dokładnie mieszamy, lekko solimy.
Placuszki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, po usmażeniu układamy na talerz na którym rozkładamy papierowy ręcznik kuchenny aby odsączyć nadmiar oleju.
Podajemy z plastrami łososia i sosem.
Sos jogurtowo-koperkowo-chrzanowy
Śmietana jogurtowa, posiekany koperek, 2 łyżeczki chrzanu, cukier trzcinowy mieszamy w salaterce, podajemy razem z placuszkami i plastrami łososia. Sos serwujemy w sosjerce lub miseczce.
Danie jest lekkie, pyszne, a przygotowanie trwa około 30 minut. Polecam!
W upalne dni można podać ze schłodzonym białym winem Chablis!
Na uroczystość rodzinną możemy schłodzić butelkę hiszpańskiego szampana cava, też bardzo dobry wybór!
Zapraszam, my świętujemy rocznicę ślubu!
Smacznego!
Wasza Jadwiga
ps. Przygotowałam dla was niespodziankę, pierwszy odcinek opublikuję za tydzień!
19 lipca 2016 - 18:07
Wczoraj zjadłam cała michę placków z cukinii 🙁 I wcale niczego nie świętowałam. Sto lat razem życzę!
19 lipca 2016 - 18:16
Noti
a ja czekam na ten dzień, czyli na 21.07.2014 i będzie i pysznie i miło!
j
19 lipca 2016 - 19:52
Połączenie łososia i sosu z dodatkiem koperku zawsze brzmi dobrze.
19 lipca 2016 - 21:13
Królowa Karo
sama wiesz najlepiej umiesz zestawiać smaki, a ten jest pyszny
j
20 lipca 2016 - 8:06
Ciekawe, bardzo ciekawe zestawienie!
20 lipca 2016 - 13:00
Beato
polecam, danie pyszne jest
j
21 lipca 2016 - 10:08
Ha!, Ale nie podajesz ile tej mąki! I po co pszenna, kiedy w plackach ani trochę nie czuć tej z ciecierzycy, ani nawet jaglanej? :))
Smażę takie. Albo z tej samej papy piekę spód na tartę. Potem wyrzucam na nią resztki kurczaka, grzyby, usmażoną cebulę i żółty ser i piekę jeszcze raz. I zapiekanka nietucząca gotowa:))
21 lipca 2016 - 14:13
Helen
to jest wyjściowa baza, a można dodać mąkę jaglana, gryczaną, lub razową. Jaglana jest dla mnie jednak zbyt ostra w smaku, używam razowej też, a zapiekanka może być wspaniała
j
21 lipca 2016 - 18:09
Na początek: wszystkiego najlepszego dla Jubilatów, dalszych lat w zdrowiu, miłości i spokoju 🙂
Już nie mogę jeść niczego smażonego, a mam też pyszny przepis na placki z cukinii, ech….
Pozdrawiam serdecznie 🙂
22 lipca 2016 - 20:52
An-Ula
cos się stało?
to są jedyne smażone jakie mogę jeść mając ciągle problemy gastryczne?! U mnie jutro i pojutrze takie pyszności
j
23 lipca 2016 - 5:28
Świetny przepis, zapisałam i na pewno wykorzystam.
Pozdrawiam Jadziu. 🙂 .
STO LAT RAZEM DLA WAS.
23 lipca 2016 - 11:14
Tereniu
dziękujemy!
j
27 lipca 2016 - 16:59
O! Ja do placków z cukinii jeszcze paprykę wcieram, ale nie pomyślałam, żeby z łososiem. Good point.
27 lipca 2016 - 18:14
E.
a ja nie jadłam z papryką!
SPRÓBUJĘ
J
27 lipca 2016 - 21:05
Wspaniały pomysł na wykorzystanie cukinii. Już myślałam, że będę musiała wykorzystać swoją jak zwykle do przygotowania lecza. Dobre danie, ale już nam się trochę przejadło.
Miłego wieczoru, Jadziu 🙂
1 sierpnia 2016 - 7:58
ariadno
cieszę się, że choć trochę mogłam pomóc!
smacznego i pozdrawiam
j