Subskrybuj kanał RSS bloga Okiem Jadwigi Subskrybuj kanał RSS z komentarzami do wszystkich wpisów bloga Okiem Jadwigi

Dzisiaj zapraszam do przygotowania bardzo dobrego lekkiego dania.To placki z cukinii i marchewki podane z łososiem i sosem jogurtowo- koperkowo-chrzanowym.

placki z cukinii, marchewki podane z łososiem i sosem jogurtowo- koperkowo-chrzanowym

placki z cukinii, marchewki podane z łososiem i sosem jogurtowo- koperkowo-chrzanowym

Składniki:

1 duża cukinia, 2 marchewki duże, lub 3 mniejsze, pół szklanki mleka 2 %,   2 jajka, mąka Basia 405, pół łyżeczki proszku do pieczenia,  sól , pieprz, pęczek świeżego koperku oraz paczka wędzonego łososia na zimno lub gorąco w zależności co kto lubi, śmietana jogurtowa, 2 łyżeczki chrzanu, łyżeczka cukru trzcinowego, oliwa do smażenia placuszków lub olej palmowy.

 

Wykonanie:

Cukinię myjemy, ucieramy na tarce o grubych oczkach do ucierania warzyw, lub w malakserze, lekko solimy, odkładamy na sito aby usunąć nadmiar wody. Marchewki myjemy, ucieramy.

Mleko, jajka i mąkę oraz odciśniętą cukinię wrzucamy do miski, dodajemy starte marchewki, proszek do pieczenia, wszystko dokładnie mieszamy, lekko solimy.

begonia drobno kwitnąca, piękna roślinka, wdzięczna i niezawodna

begonia drobno kwitnąca, piękna roślinka, wdzięczna i niezawodna

Placuszki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, po usmażeniu układamy na talerz na którym rozkładamy papierowy ręcznik kuchenny aby odsączyć nadmiar oleju.

Podajemy z plastrami łososia i sosem.

Sos jogurtowo-koperkowo-chrzanowy

Śmietana jogurtowa, posiekany koperek, 2 łyżeczki chrzanu, cukier trzcinowy mieszamy w salaterce, podajemy razem z placuszkami i plastrami łososia. Sos serwujemy w sosjerce lub miseczce.

w ogrodzie

w ogrodzie

Danie jest lekkie, pyszne, a przygotowanie trwa około 30 minut. Polecam!

W upalne dni można podać ze schłodzonym białym winem Chablis!

Na uroczystość rodzinną możemy schłodzić butelkę hiszpańskiego szampana cava, też bardzo dobry wybór!

Zapraszam, my świętujemy rocznicę ślubu!

Smacznego!

Wasza Jadwiga

ps. Przygotowałam dla was niespodziankę, pierwszy odcinek opublikuję za tydzień!

komentarzy 16 do wpisu “Placki z cukinii i marchewki podane z łososiem”

  1. notaria

    Wczoraj zjadłam cała michę placków z cukinii 🙁 I wcale niczego nie świętowałam. Sto lat razem życzę!

  2. Jadwiga

    Noti
    a ja czekam na ten dzień, czyli na 21.07.2014 i będzie i pysznie i miło!
    j

  3. Królowa Karo

    Połączenie łososia i sosu z dodatkiem koperku zawsze brzmi dobrze.

  4. Jadwiga

    Królowa Karo
    sama wiesz najlepiej umiesz zestawiać smaki, a ten jest pyszny
    j

  5. Beata M

    Ciekawe, bardzo ciekawe zestawienie!

  6. Jadwiga

    Beato
    polecam, danie pyszne jest
    j

  7. Helen

    Ha!, Ale nie podajesz ile tej mąki! I po co pszenna, kiedy w plackach ani trochę nie czuć tej z ciecierzycy, ani nawet jaglanej? :))
    Smażę takie. Albo z tej samej papy piekę spód na tartę. Potem wyrzucam na nią resztki kurczaka, grzyby, usmażoną cebulę i żółty ser i piekę jeszcze raz. I zapiekanka nietucząca gotowa:))

  8. Jadwiga

    Helen
    to jest wyjściowa baza, a można dodać mąkę jaglana, gryczaną, lub razową. Jaglana jest dla mnie jednak zbyt ostra w smaku, używam razowej też, a zapiekanka może być wspaniała
    j

  9. An-Ula

    Na początek: wszystkiego najlepszego dla Jubilatów, dalszych lat w zdrowiu, miłości i spokoju 🙂
    Już nie mogę jeść niczego smażonego, a mam też pyszny przepis na placki z cukinii, ech….
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

  10. Jadwiga

    An-Ula
    cos się stało?
    to są jedyne smażone jakie mogę jeść mając ciągle problemy gastryczne?! U mnie jutro i pojutrze takie pyszności

    j

  11. Teresa

    Świetny przepis, zapisałam i na pewno wykorzystam.
    Pozdrawiam Jadziu. 🙂 .
    STO LAT RAZEM DLA WAS.

  12. Jadwiga

    Tereniu
    dziękujemy!
    j

  13. E.

    O! Ja do placków z cukinii jeszcze paprykę wcieram, ale nie pomyślałam, żeby z łososiem. Good point.

  14. Jadwiga

    E.
    a ja nie jadłam z papryką!
    SPRÓBUJĘ
    J

  15. ariadna

    Wspaniały pomysł na wykorzystanie cukinii. Już myślałam, że będę musiała wykorzystać swoją jak zwykle do przygotowania lecza. Dobre danie, ale już nam się trochę przejadło.

    Miłego wieczoru, Jadziu 🙂

  16. Jadwiga

    ariadno
    cieszę się, że choć trochę mogłam pomóc!
    smacznego i pozdrawiam
    j

Zostaw odpowiedź

XHTML: Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.