Subskrybuj kanał RSS bloga Okiem Jadwigi Subskrybuj kanał RSS z komentarzami do wszystkich wpisów bloga Okiem Jadwigi

Eksperymentalna szarlotka

Autor: Jadwiga. 42 komentarze.
eksperymentalna szybkościowa szarlotka

eksperymentalna szybkościowa szarlotka

Odkąd przestałam jeść produkty mączne takie jak kluski, ciastka, ciasta, pierogi, naleśniki, a także unikam zaprawek do sosów czy też zup, stan mojego żołądka bardzo się poprawił.. Pisałam na blogu (wpis z 17 marca)  http://www.okiemjadwigi.pl/gotowanie-bez-pszenicy/

o diecie bez pszenicy, i zgodnie z zawartymi w niej zasadami staram się pszenicy i pochodnych od niej produktów po prostu nie jadać. Efekty są widoczne wagowe i zdrowotne. A to są powody, dla których warto było ograniczyć jedzenie niektórych produktów.

Wczoraj zadzwonił w południe telefon, najstarsza wnuczka poinformowała, że jadą do nas. Okey! Dlaczego nie? Szybkie przeglądanie lodówki, no tak wszystko do obiadu jest, ale nie ma nic słodkiego, a maki zwykłej pszennej też nie miałam. No cóż, potrzeba matka wynalazków. Postanowiłam zrobić eksperymentalną szarlotkę. Efekt widoczny jest na zdjęciu. Tyle tylko z wczorajszego wypieku zostało. I powiem tak, nie,nie dlatego, że blaszka była mała, wcale!  Znając apetyty wyciągnęłam największą blachę, jaką mam.

Składniki:

2 szklanki mąki kokosowej, 2 szklanki mąki jaglanej, 2 szklanki mąki owsianej, kostka masła, 4-5 żółtek, ¾ szklanki śmietany, 3 łyżki proszku do pieczenia rozpuszczonego w śmietanie ( wtedy zachodzi chemiczna reakcja i unikamy niestrawności żołądkowych) 1 szklanka cukru, 1/2szklanki cukru trzcinowego, cukier waniliowy, 2,5 kg jabłek antonówek śmietanowych (ja miałam takie), ale można używać szarej renety lub championów, cukier do posypania jabłek i cynamon ilość wg własnego upodobania

Wykonanie:

Do malaksera wsypałam wszystkie rodzaje mąki oraz wrzuciłam pocięte jakkolwiek masło, zmiksowałam, tak, aby powstały grudki, przełożyłam na stolnicę, dodałam pozostałe składniki i szybko zagniotłam, zrobiłam kulę i wstawiłam do lodówki na godzinę.

udziki z kurczaka w sosie francuskim

udziki z kurczaka w sosie francuskim

W tym czasie zajęłam się przygotowywaniem szybkiego obiadu, bo choć zupę krem brokułowy miałam trzeba było szybko zakręcić się przy drugim daniu. Sprawa była banalnie prosta. Miałam 4 opakowania udzików kurzych wytrybowanych zakupionych w Lidlu, rozgrzałam oliwę na wielkiej patelni, na rozgrzany tłuszcz z kilkoma ząbkami zmiażdżonego czosnku stopniowo wkładałam umyte udziki, przykryłam patelnie pokrywa, aby nie pryskało a jednocześnie, aby udziki szybko się podsmażyły, w tym samym czasie pokroiłam ukośnie w plasterki 8 sztuk świeżej marchwi. Ostatnio poostrzyłam wszystkie noże, więc krojenie marchwi poszło biegusiem. Marchew, pokrojony pęczek dymki oraz cztery łodyżki selera naciowego również pokrojonego dodałam do udzików, posoliłam, popieprzyłam, dodałam 3 duże łyżki masła, przykryłam patelnię, przykręciłam ogień, nastawiłam minutnik na 30 minut. Zajęłam się obieraniem ziemniaków, a na trzecim palniku postawiłam osoloną i lekko ocukrzoną wodę, w której za chwilę miała gotować się brukselka.

jesienny ogród

jesienny ogród

Powróciłam do szybkościowej szarlotki. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni, blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, na niej kładłam ciasto, które nakryłam woreczkiem plastikowym, aby łatwiej je rozgnieść na pożądaną grubość. Brzegi ciasta podniosłam tak by jabłka (obrane i pokrojone w plastry- nie ucierałam jabłek na tarce warzywnej, pokroiłam dość grubo na plastry, słupki, jakkolwiek) zużyłam wszystkie całe 2,5 kg, posypałam cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem, na wierzch pokruszyłam pozostałe ciasto i szybkościowa szarlotka wylądowała szczęśliwie w piekarniku. W tym właśnie momencie usłyszałam dzwonek przy furtce.

Ufff! Zdążyłam, ziemniaki obrane, krem brokułowy jest, groszek ptysiowy wyjęty z szafki, brukselka bulgocze, udziki uduszone, ciasto w piekarniku! Całość wykonana w ciągu godziny! Z zegarkiem w ręku!

Dzieciaki przyszły, jak się okazało z prezentem imieninowym dla Babci. Piękna dmuchawa do liści wraz ze słuchawkami od wczoraj są moją własnością! Całe szczęście, że wykazałam przytomność umysłu.

A wy moi czytacze otrzymaliście dodatkowo przepis na szybkościową eksperymentalną pyszną szarlotkę a także błyskawiczny przepis na danie z udzików kurczaka.

Życzę wszystkim udanego weekendu i cudownego tygodnia a

Szczególne Życzenia Imieninowe składam wszystkim Jadwigom i Teresom.

 

komentarze 42 do wpisu “Eksperymentalna szarlotka”

  1. rodorek

    Przepisy warte wykorzystania:) No i najważniejsze – czas wykonania! Pozdrawiam Jadwigo:)

  2. Morgana

    Witaj 🙂
    Właśnie wyjęłam ciasto z pieca, ale z dodatkiem konfitury wiśniowej 🙂
    Szarlotkę lubią moi Chłopcy, zatem przepis ciekawym jest 🙂
    Pozdrawiam Cię miło, smacznie i szczególnie gorąco imieninowo 😉

  3. jadwiga

    Krysiu
    podaję bo sprawdzony i bardzo smaczny, troszkę inny w smaku przez tę mąką kokosową, ale bardzo dobry, musze podkreślić, że przez te właśnie składniki szarlotka nie ma spodu gliniastego, tylko kruchy suchy, a mąka kokosowa jest bardzo absorpcyjna, więc dwa czynniki dają szarlotce smak
    j

  4. jadwiga

    Morgano
    skoro tak to do ciepłej szarlotki można podać po dwie gałki lodów, wtedy będzie wykwintny deser
    j

  5. E.

    Kurcze, tylko te inne mąki drogie są nieco, bo szukałam już wcześniej 🙁

  6. Jadwiga

    E.
    niestety, ale cóż od czasu do czasu mogę sobie pozwolić, nie piekę ciast codziennie (na szczęście)
    j

  7. gordyjka

    Ja jestem właśnie po degustacji chorwackich strucli z jabłkami…Mniammmm ;o)

  8. Łucja-Maria

    Obiad i szarlotka wyglądają bardzo apetycznie.
    Lubimy szarlotkę. Z przyjemnością skorzystam z Twojego przepisu.
    Hmm, ja też robię zakupy w Lidlu. Towary są dobrej jakości. Kupiłam również udka i podudka. Z nich jest szybki i pyszny obiad. Oczywiście muszą być wcześniej oskórowane i wyczyszczone z tłuszczu.
    Serdecznie pozdrawiam:)

  9. 1beam

    Świetny przepis i apetyczna szarlotka,ale ja nigdy nie słyszałam o mące kokosowej i nawet nie wiem czy w moim mieście bym ją dostała.O mące jaglanej słyszałam,ale nie natknęłam się na nią w swoich sklepach,będę musiała się rozejrzeć,bo jestem zainteresowana przepisem.
    Pozdrawiam serdecznie.

  10. jadwiga

    1beam
    mąka jaglana może być zrobiona z kaszy jaglanej zmielonej w młynku do kawy, a zamiast maki kokosowej mogą być użyte wiórki kokosowe skutek ten sam, wiec już masz rozwiązanie
    j

  11. jadwiga

    Łucja Maria
    udziki kupuję już wyluzowane bez skóry i kości, samo mięsko, wiele produktów kupuje w Lidlu gdyż jak napisałaś są dobrej jakości
    j

  12. jadwiga

    Gordyjko
    masz szczęście, i Chorwacja i strucla
    j

  13. nemezis

    W takim razie i ja się dołączam do życzeń! 🙂
    Szybkości w kucharzeniu aż Ci zazdroszczę 😉

  14. jadwiga

    Nemezis
    to wprawa, gdy przychodziłam po pracy obiad musiał być zrobiony błyskawicznie (czasami robiłam też na następny dzień) wtedy organizacja pracy w kuchni ma podstawowe znaczenie, właściwa kolejność i wykorzystany pobyt w kuchni maksymalnie, poza tym jak już wchodzisz do kuchni wiesz w którym garnku co masz postawić, wtedy wszystko idzie sprawniej i dajesz radę, i nie spędzasz w kuchni pół pięknego dnia
    j

  15. An-Ula

    Zapisałam, jasne, ale odczekam troche z realizacją. Mam zbędny zupełnie kilogram po ostatnich spotkaniach rodzinno-towarzyskich. A raczej jesienią i zimą obrastam niźli tracę….
    Pozdrawiam Jadziu cieplutko :))

  16. jadwiga

    An-Ula
    ale przecież jest co robić wokół domu, stracisz a poza tym ta mąka odchudza
    j

  17. Helen

    Uwielbiam takie oszukane dania, jak ta szarlotka:)) Panierka z otrębów, chleb bez chleba, udziki ala schabowe w panierce jak wyżej…:) Ależ ty jesteś Pershing! Mają z tobą dobrze…
    I wszystkiego najlepszego awansem:) Bądź zdrowa!

  18. jadwiga

    Helen
    staram się jak mogę, a zdrówko się przyda!!!
    j

  19. Anna

    Przepis ciekawy ale niestety nie dla mnie, za dużo masła, jaj, cukru i śmietany – tego niestety nie mogę, nie ze względu na kalorie ( chociaż tez), niestety jestem uczulona. Drobne ilości jakoś toleruje, tak dużo… Oj, cierpię. Ponieważ podoba mi sie zestawienie kokosu i jabłek, cos w tym stylu pokombinuje, zainspirowalas mnie. No i bez proszku, bo go nie używam.
    I dla ciebie imieninowe serdecznosci, pozdrawiam

  20. jadwiga

    Anno
    zawsze można składnikami manewrować, trochę więcej tego trochę mniej tego, w takiej sytuacji tylko eksperymenty prowadzą do osiągnięcia właściwego przysmaku
    j

  21. Łucja-Maria

    Wszystkiego najlepszego z okazji Imienin.
    Życzę zdrowia, pomyślności i ludzkiej życzliwości.
    Serdeczności:)

  22. jadwiga

    Łucja Maria
    serdecznie dziękuję, miło mi
    j

  23. Teresa

    Witaj Jadziu! SAMYCH RADOŚCI W DNIU IMIENIN JADZIU. Przepis ściągnęłam i na pewno upiekę taką szarlotkę, bo u nas są takie mąki. Owsianą już stosuję. Daje dobre połączenie z kukurydzianą. Muszę i ja wykluczyć pszenną, to może moje dolegliwości żołądkowe się skończą. Przepis na udka też wykorzystam, bo jest wart tego – uśmiecham się. Pozdrawiam i dziękuję za wizytę. Ps. Już wczoraj byłam u Ciebie a widzę, że mojego komentarza nie ma.

  24. Teresa

    Jadziu już trzeci raz jestem u Ciebie i nie ma moich komentarzy. SAMYCH RADOŚCI W DNIU IMIENIN.

  25. An-Ula

    W Dniu Imienin przesyłam najserdeczniejsze zyczenia : zdrowia,spokoju i radości w każdym nadchodzącym dniu, pomyślniości w każdej dziedzinie życia. Wszystkiego najlepszego, Jadziu :))

  26. jadwiga

    An-Ula
    wielkie dzięki za piękne życzenia
    j

  27. Jadwiga

    Tereso
    musiałam zatwierdzić Twój komentarz, przepraszam, i serdecznie dziękuję
    j

  28. Jadwiga

    Tereso
    pierwszy komentarz zawsze muszę zatwierdzić, następne wchodzą już same, dziękuję serdecznie za wizytę, zapraszam a za życzenia piękne dzięki
    j

  29. Renata

    Jadziu ,wszystkiego co najlepsze,slonka na kazdy dzien

  30. Lotka

    Lubię ciasta po śniadaniu i po obiedzie. Jadam niewielkie ilości ale jednak. Twój przepis warto uskutecznić. Ostatnio piekłam pleśniaka, był pyszny. Pozdrawiam serdecznie.

  31. Teresa

    Jadziu to ja przepraszam, bo już zapomniałam. Pozdrawiam.

  32. zoska

    Najlepszego!

  33. Stokrotka

    Do czytania jeszcze wrócę Jadwigo!
    A teraz składam Ci bardzo serdeczne życzenia imieninowe.
    Wszystkiego dobrego, szczęśliwego i pięknego Ci życzę

  34. jadwiga

    Stokrotko,
    piękny dzień dzisiaj miałyśmy, dziękuję!
    j

  35. jadwiga

    Zośko
    dziękuję serdecznie
    j

  36. jadwiga

    Tereso
    buziaki
    j

  37. jadwiga

    Lotko
    to co jemy w małych ilościach nie szkodzi nam, pozdrawiam
    j

  38. jadwiga

    Renato
    dziękuję, słonko nam się przyda, wszystkim
    j

  39. Jula :D

    Już ściągam ten przepis, chociaż ja mogę i z maka pszenną. ;D
    Ogród pięknie kolorowy nadal.
    My z mamą tak na wszystkich świętych się szykujemy, bo wtedy mamy nawał gości. Przeważnie jest bigos, bo na szybko się odgrzewa i każdy lubi , no a na deser oczywiście szarlotka , tym razem może z Twojego przepisu. 😉
    Pa!

  40. jadwiga

    Julo
    szarlotka ta jest szybkościowa a i smak ma pyszny, polecam, pozdrawiam
    j

  41. ewa777

    Oj, Jadziu, jak mi wstyd, że tak spóźniłam się z życzeniami! Ale lepiej późno niż wcale i dlatego dzisiaj posyłam Ci serdeczne życzenia z okazji Imienin. Wszystkiego najlepszego!

  42. Jadwiga

    Ewo
    dziękuję bardzo za życzenia najważniejsze, że są!
    j

Zostaw odpowiedź

XHTML: Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.