Subskrybuj kanał RSS bloga Okiem Jadwigi Subskrybuj kanał RSS z komentarzami do wszystkich wpisów bloga Okiem Jadwigi

Beata napisała, że w Anglii żar z nieba się leje. Poprosiła o przepis na chłodnik. Przyjaciołom się nie odmawia, więc przepis leci jako pierwszy.

Chłodnik

2 jogurty 0,5 l, może być nawet 0% tłuszczu, pęczek kopru lub dwa, buraczki, śmietana, ale może być z  najmniejszą zawartością  tłuszczu. Ja robię bez śmietany, ogórki kwaszone lub świeże, kefir bez tłuszczu, cebulka, szczypiorek trybulka lub  dymka  cienka lub dymka normalna, troszeczkę cukru do smaku.

Wykonanie: Zimny jogurt, kefir, jeżeli śmietana to śmietana też, mieszamy w wazie, dodajemy pokrojone ogórki kwaszone, ogórki świeże, pokrojony koperek ja biorę dwa pęczki, cebulkę drobną czyli trybulkę, ale jak nie ma to dymkę drobną, a jak nie ma to dymkę zwyczajną  pokrojoną,  buraczki i tu mogą być buraczki świeże ugotowane, buraczki ze słoika, takie wiórki z buraków, mogą być buraki tarte paczkowane, jakie dostaniesz chodzi o smak i kolor. Jak nie ma buraków może być koncentrat buraczany. Wszystko mieszam, nie solę, dodaję trochę soku z kiszonych ogórków, a jak nie mam to cytrynę wyciskam i koniecznie czosnek albo kroję albo przepuszczam przez praskę. Wszystko mieszam i wstawiam do lodówki, aby dobrze schłodzić. Im więcej farfocli pływa w chłodniku tym jest smaczniejszy, podaję z jajkami gotowanymi na twardo.

Chłodnik II

Chłodnik można też zrobić z jogurtu ze świeżymi ogórkami, czosnkiem, koperkiem, cebulką i już, możemy dołożyć świeży ogórek i jest już gotowy, bo chodzi o to, by była w nim zielenina nadająca smak,  a klasyczny jak w przepisie powyżej powinien mieć jeszcze dodaną wodę z obgotowanego boczku dla smaku, ale ja bez tej wody robię i tak jest pycha.

Smacznego!

A dla nas, którzy chcieliby mieć trochę gorąca i ciepełko, przecież są wakacje, podaje przepis na indyka w sosie curry z mlekiem kokosowym, rozgrzeje nas i zapewni bogaty smak.

Indyk w sosie curry z mlekiem kokosowym

Kupiłam ostatnio na bazarze okrawki z piersi indyka, tak około 0,750 g. Chciałam zrobić potrawę lekką, łatwą i przyjemną w smaku. Byłam też w supermarkecie, bo nie miałam kolendry i zakupiłam pastę curry mild za całe 8 zł (szukajcie w części gdzie stoją przyprawy azjatyckie) mleko kokosowe, którego kilka puszek na zapas też zakupiłam. Szkoda, że mild bo lubię taką ognistą wyrazistą, ale skoro była taka to nie wybrzydzałam. Mięso indycze było pokrojone na części, więc je tylko umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Na dużą patelnię  wlałam kilka łyżek oleju z pestek winogron, pokroiłam kilka ząbków czosnku, 3 papryczki chili bez pestek oraz spory kawałek świeżego imbiru obranego ze skórki i pokrojonego w paseczki. Podsmażyłam mieszając, dodałam indyka, smażyłam wszystko na dużym ogniu. Przełożyłam do garnka, dodałam imbir z zalewy, pokrojony drobniutko, podlałam mlekiem kokosowym oraz dodałam pół słoika pasty curry mild. Przykryłam pokrywką i dusiłam około 30 minut. W osobnym garnku ugotowałam ryż basmati. Jeżeli ktoś nie lubi ryżu może podać indyka z makaronem , ale im szerszy makaron tym lepszy, ja kupuję papardale. Na koniec pokroiłam i posypałam świeżą kolendrą i danie gotowe.

Życzę smacznego i do usłyszenia

Wasza Jadwiga

komentarze 54 do wpisu “Chłodnik i indyk w sosie kokosowym z curry”

  1. Beata

    Jadziu, znasz Zawiszę, tego na którym można polegać? Jadzia = Zawisza, jak zwykle niezawodna! Dzięki piękne!

  2. Ciotka Pleciuga

    Chłodnik latem – pycha.Często sobie robię według podobnego przepisu. W rodzinnych stronach moich przodków po kądzieli, czyli na Podlasiu, tę letnią „zupkę” nazywano chołojcem i nawet nie wiem, czy pisało się ten wyraz przez „h”, czy też przez „ch”.Natomiast nigdy nie zapomnę cudownego smaku zupy wiśniowej ze śmietaną, podawanej z… młodymi ziemniakami.
    Co do indyka – wczoraj pozwoliłam sobie na luksus i z mielonego mięska (dobrze przyprawionego także curry) zrobiłam sobie klopsiki… w sosie curry. Trochę cynamonu też nie zaszkodziło potrawie.
    Pozdrowionka – Jadziu. 🙂
    Ps. A na zdjęciu chyba jest Zara.

  3. sunniva

    Uwielbiam chłodniki,w każdej postaci:)Na upał w sam raz:)Indyk w sosie kokosowym-pychotka:)

  4. Piotr

    Chłodnik jeszcze dziś sprawdzę, nigdy jeszcze nie robiłem. Ale my tu Jadwigo czekamy na relację ze spotkania i Twoich opowieści. A tak wogóle to bardzo serdecznie dziękuje za życzenia, niezmiernie miło. Pozdrawiam ciepło

  5. Jakub

    Witam.
    Najbardziej przypadły mi do gustu te „farfocle”.Sam używam takiego określenia,ale rzadko.Ale farfocle są super.
    Co do chłodniku,to lubię kiedy jest biały.Ale koncepcja dodania,czy przykwaszenia tego specyału ogórkiem kwaszonym,to ciekawe.Dzięki za przepis.Pozdrawiam.Jakub
    Ps.Tego chłodnika,oczywiście,ale poprawić nie umiem.

  6. TOMEK

    Pani Jadwigo,
    na drugich urodzinach mojej Gabrysi chłodnik też będzie – na podostrzenie apetytu. W zeszłym roku bardzo mi się udał – i wizualnie i smakowo. W tym roku wypróbuję pierwszą z Pani propozycji.

    I jest radość!

  7. jadwiga

    Beato,
    jak Przyjaciel prosi to się wykonuje szybciej niż szybko, całuski, można do chłodnika użyć botwinki, wtedy ją gotuję na wędzonym kawałku boczku i zimną dodaję do chłodnika z pokrojonymi kawałeczkami wkładki, też jest pyszne, pozdrawiam
    j

  8. jadwiga

    Ciotko Pleciugo,
    chołojec bardzo ładna nazwa zapytam pana Adrjańskiego on przeciez rasowy Kresowiak, a na zdjęciu Zara, dostojnie mi pozowałą, Nulka buszuje w ogrodzie. A mięsko z curry też pyszne, pozdrawiam serdecznie
    j

  9. jadwiga

    sunnivo,
    chłodnik pyszny a każdy dla mnie jest dobry aby miał dużo kopru, pozdrawiam
    j

  10. jadwiga

    Piotrze,
    to nie jest takie proste, bo o swoim narodzeniu pisałam 3 lutego, a pozostała opowieść składa się ze 102 zdjęć w tym są wydarzenia z Powstania Warszawskiego, część historyczną Warszawy już mam gotową, ale czy podawać wiadomości z Powstania, wydaje mi się, że Powstanie jest już tak opracowane , że nic nowego nie można dodać, muszę zapytać Barnabę, pozdrawiam
    j

  11. jadwiga

    Panie Jakubie,
    a jak nazwać to wszystko co pływa w chłodniku? choć jest przecież smaczne ale to farfocle. Biały chłodnik jest dobry pod warunkiem, że jest burakowego koloru, ja nie lubię mleka, ale drugi podałam przepis, bo ktoś może nie lubi buraków, lub botwinki, aby wszyscy mieli coś do skosztowania,
    pozdrawiam jak zwykle serdecznie
    j

  12. jadwiga

    Panie Tomku,
    to już drugie urodziny Panny Gabrieli? jak ten czas leci, dopiero nowo narodzona, a tu juz poważny wiek 2 lat. Serdeczności dla Całej Rodziny
    j

  13. rodorek

    A ja właśnie szukałam jakiegoś dobrego przepisu na chłodnik. Co nie znaczy, że nie robię. Robię ale z innych składników. Oczywiście wypróbuję ten przepis:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

  14. andrzej

    Raport przyjęty: Toż to kilometr!!! Nie przesadzajmy, ostrożnie. Rozumiem- ambicja popycha, a trening robi sobie. Odraportowuję: dziś 68. Bez sensu! Pozdrawiam.

  15. jadwiga

    rodorku, Krysiu,
    a jaki chłodnik Ty robisz, wiesz, ze zbieram różne przepisy, więc podziel sie z nami, pozdrawiam
    j

  16. jadwiga

    Andrzeju,
    to była tylko próba sił, nie na wciąż, było na basenie pusto, sama na torze swoim więc spróbowałam, 30 i tak robię, w związku z tym spróbowałam spokojnie nie szybko czterdziestki, wytrzymałość była zawsze, nie zawsze był za to basen, jakoś poszło.
    serdeczności
    j

  17. Beata

    Jadziu, zabij ale nie katuj! Botwinka! Uwielbiam, ale skąd ja botwinkę znajdę! W sklepie odcinają, muszę sama wychodować, ale mi w tym roku miejsca zabrakło w moim ogromniastym ogródku warzywnym (2mx2m), bo i groszek i bób i fasolka i pomidorki. Jak wiesz, mąż broni trawnika jak lew i nie pozwala przerobić na dodatkowe grządki.

  18. Jakub

    Pani Jadwigo.
    Jeśli Pani Beata mieszka w Anglii,to niech uda sie do Hindusa do sklepu,to jej botwinkę zdobędzie,na bank.Pozdrawiam obie Panie.Jakub

  19. jadwiga

    Beato,
    Pan Jakub radzi, a On wie, był tam też, pozdrawiam Obydwoje,
    j

  20. jadwiga

    Panie Jakubie,
    pozdziękowania zostawiam
    j

  21. Beata

    Zakładam buty. Mąż pyta, dokąd idziesz? Do Hindusa, padła odpowiedź. Oczy mojego męża, wielkie jak spodki. Powinnam zrobic zdjęcie 🙂 Dziękuję za podpowiedź!

  22. czesia

    Dziękuje za wizytę. Uwielbiam chlodnikiowocowe i z botwiny wlaśnie ze świeżymi ogórkami.Curry nie- kiedys chyba nadużywałam. Poza tym świetnie podajesz pychotki. Pozdrawiam:)

  23. Teresa

    U mnie preferuje sie zsiadłe mleczko zmiksowane z bananem. Indyka nie lubimy, a podobno to najzdrowsze mięso, bo indyk byle czego po prostu nie zjada. A może by tak spróbować, może juz smak sie zmienił.Jadziu też używam olej z pestek winogrn, jest taki delikatny, ale też ze względu na moje nogi /skłonność do żylaków/. Pozdrawimam

  24. jadwiga

    Beato,
    no właśnie jaka wielka szkoda, że nie było zdjęcia Twojego ślubnego, co sobie pomyślał to Jego!
    pozdrawiam
    ps. panie Jakubie, widział Pan !

  25. jadwiga

    Czesiu,
    pasta curry z indyczym mięsem lub kurczaczanym jest dobra, ale koniecznie podlana mlekiem kokosowym, bez tego ani rusz,
    Moje potrawy są sprawdzone sama je gotuję i nie na pokaz tylko dla zdrowotności, smaku aby bliskim dogodzić!
    pozdrawiam
    j

  26. jadwiga

    Tereso,
    mleko, brrrr nie lubię, ale jezeli ktoś lubi to ja nie oponuje, chłodnik tak, owocowy? tez bardzo proszę, olej z pestek winogron od zawsze, bo jest super, a zmęczone nogi mocze w sodzie oczyszczanej paczka sody na miednicę ciepłej wody ale nie gorącej, serdecznoći
    j

  27. Jakub

    No coś takiego. :-))A botwiny brak. :-(( Pozdrawiam.Jakub

  28. jadwiga

    Panie Jakubie,
    właśnie nie wiem czy brak, alke wyjście do Hindsa zrobiło wrażenie na ślubnym!
    j

  29. Jakub

    Otóż to.Jak nie będzie botwiny,nie będzie dowodu na niewinność.:-))

  30. Beata

    No i zrobiła się afera ślubno-botwinkowa! A żeby było jeszcze śmieszniej, to małżonek rano zameldował, że ma botwinkę, bo sąsiedzi wychodowali. Jak myślisz Jadziu, małżonek się przestraszył i zrobi wszystko żebym jednak do hindusa nie chodziła???? 🙂

  31. Jakub

    Pani Beato,jak kocha,to może nawet dojść do zbrodni…na Hindusie.Jakub

  32. Beata

    No i co Pan zrobił Panie Jakubie????????? to wszystko Pana wina!!!!!!! 🙂

  33. Jakub

    Pani Beato,ja,biedny żuczek,czuję się wkręcony w normalną botwinkową aferę kryminalną.O mój Boże,co teraz będzie?!!!Jakub
    Ps.A gdzie Pani Jadwiga?Wszystko już podlega upadkowi?:-)))))))

  34. Beata

    Biedny żuczek, a wywołał Hindusa z lasu…no może nie z lasu a ze sklepu. Właśnie, gdzie jest Jadzia, jak tak pomyślę na spokojnie to chyba jednak jej wina, bo to ona o tej botwince zaczęła!

  35. Jakub

    No właśnie,kto jest winny?Pozostają nam już tylko poszlaki,Pani Beato.
    A tak nawiasem mówiąc,to jak nas Pani Jadzia ochrzani,to będziemy mieli i zbrodnie,poszlaki i botwinę na koniec.Jakub:-)))))))))

  36. Teresa

    Jadziu nie słyszałam o tej sodzie. Musze spróbować i to dzisiaj. Pozdrawiam

  37. Beata

    Zawsze mi pstro było w głowie i jakieś wątki sensacyjne co i rusz wygrzebuję a teraz Pan dokłada! Chyba musimy się głęboko zakonspirować.

  38. Jakub

    Chyba tak,Pani Beato.A co do pstro,to nieprawda,o.Bardzo mi miło z Panią wchodzić w taką rzeczywistość.Cieszę się bardzo,że poznałem Panią.Myślę,że jeszcze wiele wątków przed nami.Mam nadzieję.:-)))))Jakub

  39. Beata

    Chyba że nas Jadzia wyrzuci z listem nagannym!

  40. Jakub

    Myślę,że taka nie będzie.Ale gdyby co,to znajdziemy inny ląd.Ale poczekajmy na Naszą Jagienkę.Przecież Jadwigowa Wyspa jest super-ogólnie i w szczególe rzecz biorąc,Pani Beato.Jakub

  41. Beata

    Może ja przekupię? Wysyłam jej fotę tej mojej botwinki!

  42. Jakub

    O,świetny pomysł.A botwinka pewnie smaczna,oj smaczna.I pięknie
    wygląda…Dobrze będzie.J

  43. jadwiga

    Beato, Jakubie,
    byłąm u fryzjera, cały tydzień chodzę na basen fryzury w związku z tym nie mam, raczej jak piorun w rabarbar, a więc postanowiłam iść i głowę zrobić, no powiedzmy podrasować, stad brak riposty na wasze posty, ale nie mam nic na przeciwko, dyskutujcie wtedy moje pisanie i Wasze paplanie ma sens, jest żywo humorystycznie i blogaś zyje a o to chodzi,
    pozdrawiam serdecznie a zdjecie botwinki z farfoclami wyślę do Pana Jakuba bo mam, od Beaty
    a teraz idę do dentysty sadysty choć to bardzo miłą Pani!!!
    tez czyta ten blog
    j

  44. jadwiga

    Tereso,
    tę sode oczyszczana chirurg mi kiedyś poradził i bardzo dobrze zdaje egzamin przey różnych dolegliwościach, nawet zmeczeniowo bólowych wtedy do wanny i 2 torebki i w ciepłej wodzie lezymy tak 30 min, miło przyjemnie i odnowa, proste i tanie,
    pozdrawiam serdecznie
    j

  45. Yrsa

    Wpadłam po przepis na chłodnik , a przy okazji skorzystam z rady odnośnie obolałych stóp .
    Dlaczego się mówi nóg nie czuję , dzisiaj tak się nachodziłam ,że czuję tylko bolące stopy.
    Idę szykować sprzęt , a sodę akurat mam bo czyszczę nią fugi w łazience .
    Drogie Panie bardzo dziękuje -pozdrawiam Yrsa

  46. jadwiga

    Yrso,
    u mnie kazdemu wg potrzeb, jedni chcą chłodnik, proszę innych bola stopy, jeszcze inni maja stany ogólnego zmęczenia, więc dla każdego coś miłego, nie szkodzi, a pomaga takie domowe spa, pozdrawiam
    j

  47. Jakub

    Miłego Dnia życzę,Pani Jadwigo.Jakub

  48. jadwiga

    Panie Jakubie,
    dziekuje i nazwajem, ja dzisiaj po polach mazowieckich chodziłam, piękne są pomimo deszczu i wiatru, pola, zboża rosnace, i zapachy naszej ziemi,
    pozdrawiam serdecznie
    j

  49. Azalia

    Witam
    Chłodnik to jest co jadam najcześcuej w upały. Robię podobnie jak podajesz, obie wersje, ale bez wędzonki, najwyżej odrobine wegetty w pierwszejw ersji. Używam też liści młodych buraczków, lekko sparzonych i posiekanych. Do tego ziemniaczki z koperkiem i cud miód.
    Pozdrawiam serdecznie.

  50. jadwiga

    Azalio,
    bardzo dziękuje za dodatkowe uzupełnienie przepisu na chłodnik, myślę, że cenna to jest uwaga, i dziekuję za to, serdecznie pozdrawiam
    j

Zostaw odpowiedź

XHTML: Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.