Subskrybuj kanał RSS bloga Okiem Jadwigi Subskrybuj kanał RSS z komentarzami do wszystkich wpisów bloga Okiem Jadwigi
przygotowanie surówki z młodej kapusty

przygotowanie surówki z młodej kapusty

W jednym z czasopism przeczytałam przepis na przygotowanie pysznej surówki z młodej kapusty. Przypomniały mi się moje wakacje, wyjazdy nad morze, smażalnie ryb i surówka z kapusty jako dodatek do smażonej nototeni. Nie wiem czy ktoś pamięta taką rybkę, którą ja zajadałam się dawno temu w Cetniewie.

Postanowiłam wykorzystać ten prosty i smaczny przepis na surówkę jako dodatek do  mięska  wołowego, które macerowało się od rana w lodówce.

Bitki wołowe

Składniki: 1,5 kg mięsa wołowego ligawy pokrojonej w  plastry, musztarda, ocet jabłkowy, 8 młodych dużych cebul, 5 ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu, 3 listki laurowe.

Wykonanie:

Każdy plaster mięsa dokładnie rozbiłam tłuczkiem , przełożyłam do miski i posmarowałam musztardą.  Skropiłam octem jabłkowym. Wstawiłam do lodówki na kilka godzin.

Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka.

Na rozgrzanej patelni obsmażyłam plastry mięsa, na koniec wrzuciłam cebulę, dodałam trzy listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu. Podlałam  przegotowaną ciepłą wodą. Mięso dusiłam pod przykryciem około trzech godzin.  Ligawa jest bardzo dobra i jej przygotowanie nie jest trudne, musi się tylko wolniutko dusić. Po sprawdzeniu kruchości mięsa całość posoliłam. Do tak przygotowanych bitek wołowych jutro ugotuję młode ziemniaki, które podam z koprem.  Oczywiście do bitek pasuje kasza jaką kto lubi, my zajadamy się pęczakiem, który gotuję w dużej ilości osolonej wody przez około 20 minut.

gotowa surówka

gotowa surówka

Składniki na surówkę: główka młodej kapusty, trochę soli, cukru, jeden pęczek koperku

Wykonanie: Umytą kapustę cienko poszatkować. Dodać soli i wygnieść tak by puściła sok. Odstawić na sicie na około godzinę, aby usunąć jego nadmiar. Po godzinie dodać cukier, posiekany koper i oliwę, całość wymieszać. Surówka jest gotowa.

Sobotni i niedzielny obiad będzie wspaniały. Smaku doda surówka z kapusty!  POLECAM!

Wasza Jadwiga

 

komentarzy 21 do wpisu “Bitki wołowe, surówka z młodej kapusty”

  1. gordyjka

    I znowu zajrzałam przed śniadaniem…I znowu u Ciebie jedzenie…;o)

  2. Jadwiga

    Gordyjko
    już dawno nie było, a prosta sałata z niedocenianej kapusty pyszna i zdrowa
    j

  3. maria

    Zapachniało obiadem:)Surówkę z młodej kapusty uwielbiam,ale żeby nabyć takową,musiałabym udać się do miasteczka,gdzie jest polski sklep.Także niestety,obejdę się smakiem.Anglicy w ogóle nie jedzą takich surówek jak my,do obiadu są przeważnie gotowane warzywa.
    Pozdrawiam Jadwigo – Maria

  4. Jadwiga

    Mario,
    warto kupić dwie trzy schować do spiżarni i używać w lato, a ponadto można taką surówkę przechowywać w słojach osoloną i z koperkiem i używać do obiadu tyle ile potrzeba
    j

  5. Małgosia z Akacjowego Bloga

    Pyszne propozycje 🙂 surówka też kojarzy mi się ze smażoną rybką 🙂 pozdrawiam

  6. Jadwiga

    Małgosiu z Akacjowego Bloga
    dzisiaj jedliśmy bitki z surówka, wszyscy brali dokładkę, surówka pyszności
    j

  7. An-Ula

    Pycha i samo zdrowie. Wersja nieco cięższa, taka do wędliny, to cebulka, szczypiorek i łyżka majonezu. A kapusta w roli główne oczywiście. Pozdrawiam 🙂

  8. Jadwiga

    An-UlA
    TAK Twoja wersja również pyszna ale ta taka wiosenno letnia, teraz kapusta smakuje w tej postaci najlepiej
    j

  9. Teresa

    Ja jeszcze dodaję cebulę do takiej surówki. Pozdrawiam Jadziu. 🙂 .

  10. Jadwiga

    Teresa
    jak widać taka surówka jest bazą do różnych propozycji i bardzo dobrze, każdy z nas jest inny, każdy ma ochotę na to samo ale zmodyfikowane zgodnie z jego smakiem, na tym polega różnorodność, należy się tylko cieszyć!
    j

  11. Gryzmolinda - Dośka

    Wiguś ja dodaję do kapuchy jabłko starte

    macham blogowo

  12. Lotka

    Młoda kapustka jest u nas do wszystkiego, uwielbiamy ją. Dziś jedliśmy knedle z młodą kapustą i pieczarkami. Pozdrawiam serdecznie.

  13. Jadwiga

    Lotko
    pozdrawiam serdecznie
    j

  14. Teresa

    Jadziu wczoraj ugotowałam pęczak Twoim sposobem. Już zawsze będę tak robić. Pozdrawiam. 🙂 .

  15. Jadwiga

    Tereniu
    z peczakiem było tak, ze nigdy nie wiedziałam ile wody powinnam dodać aby był ugotowany na sypko, ponieważ nie wychodziło wymyśliłam, że będę gotowała tak jak kluski tylko trochę dłużej i jest smkowite i zawsze sypki
    j

  16. Teresa

    Dokładnie Jadziu. Ja robiłam tak, że np. dla samej siebie jak gotowała to 3 łyżki pęczaki i 3 łyżki wody i jak woda się wchłonęła, to miał być dobry. Niby był, ale ten Twój sposób sprawia, że jest bardziej miękki i przez to smaczniejszy. No i właśnie sypki.
    Pozdrawiam. 🙂 .

  17. Jadwiga

    Tereniu
    cieszę się, ze moje „wynalazki” sprawdzają się!
    j

  18. Jadwiga

    Dośka
    ale jak mam surówę w lodówie przez tydzień, to boję się, że mi skwaśnieje, dlatego bvez jabłka, można dać jabłko, marchew młodą startą, co kto lubi dymkę cebulkę, to jest baza do naszych ćwiczeń, pozdrawiam
    j

  19. ariadna

    Aż zgłodniałam, choć o tej porze nie wypada myśleć o jedzeniu 😉

  20. Helen

    Pierwszy raz czytam, żeby ligawa dała się rozdusić na miękko! Zawsze uważałam, że jest twarda jak sk..syn i nadaje się tylko na tatara! Ale skoro tak mówisz…
    Surówkę z kapusty robię nawet zimą, stara też zmięknie w soli. Ja zamiast oliwy dodaję troszkę majonezu z jogurtem i dużo świeżego pieprzu. Papa

  21. Jadwiga

    Moi Drodzy,
    niniejszym ogłaszam, ze książka skończona, od 22.05.2016 poprawiamy ją z Ewą, jutro po raz ostatni przyleci do mnie po ostatnim czytaniu, znowu ja się rzucę kolejny raz na tekst i wtedy odsyłam do Wydawcy! Mam nadzieje, że we wtorek będzie już we właściwych rękach, a ja zacznę selekcję zdjęć do książki!
    Tyle nowości u mnie, aaaa jeszcze jedno, w czwartek odbyła się sesja fotograficzna, jest wiele zdjęć, ale jedno szczególne, pozdrawiam
    j

Zostaw odpowiedź

XHTML: Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.