Wiele lat minęło, nasze wnuki są już pełnoletnie. Pewnie przyjadą dzisiaj z życzeniami, jak zwykle z okazji Dnia Babci i Dziadka.
Tania i Gabi lubią gotować, Tania piecze najlepsze ciasto marchewkowe, a jej mazurek pomarańczowy zajmuje w rodzinnym rankingu pierwsze miejsce.
Na dzisiejsze święto z okazji Dnia Babci i Dziadka, postanowiłam przygotować:
Tort bezowo śmietanowy czyli tort Pawlowa
Składniki
Pudełko gotowych dużych blatów bezowych, pudełko małych bezików do przybrania oraz 1 opakowanie żurawiny kanadyjskiej 250 g i dwa opakowania malin -kupiłam w Selgros, serek mascarpone 500 g, 4 opakowania śmietanki 30% – o pojemności 200 g z Lidla, 2 łyżki cukru pudru.
Wykonanie
Do dużej miski wlewamy śmietanki, dodajemy serek mascarpone, dwie łyżki cukru pudru oraz kilka kropli olejku pomarańczowego, lub olejku cytrynowego, migdałowego lub waniliowego wg własnego uznania. Ubijamy mikserem przez pięć minut tak aby krem miał gęstą konsystencję.
W małym garnuszku szybko smażymy wymyte żurawiny- trwa to około pięciu minut.
Pierwszy duży blat gotowej bezy ułożyć na talerzu do tortu. Wyłożyć część kremu, przybrać malinami , polać kilkoma łyżeczkami wystudzonej żurawiny, układamy drugi blat, lekko dociskamy i wykładamy pozostały krem ( proponuję do pozostałego kremu dodać łyżkę kawy rozpuszczalnej). Przybieramy malinami, i maleńkimi bezikami. Tort wstawiamy na dwie godziny do lodówki.
Podajemy polany likierem advocat lub innym według własnego smaku. Dzieciom serwujemy polany toffi lub sosem czekoladowym. Smacznego!
Przygotowanie tortu zajęło mi 25 minut. Oczywiście jest to ekspresowy tort Pawlowa. Jeżeli chcemy zrobić blaty bezowe własnoręcznie będzie to trwało znacznie dłużej, powinnyśmy je przygotować dzień wcześniej.
Życzę miłego Dnia Babci i Dziadka, radości i miłości oraz najpiękniejszego czasu spędzonego z wnukami!
Wasza Jadwiga
21 stycznia 2017 - 12:55
Jadwigo-wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Babci i udanego biesiadowania przy torcie 🙂
21 stycznia 2017 - 21:21
Małgosia z Akacjowego Bloga
bardzo dziękuje, było wspaniale, rozmowy na temat genetyki ( to hobby dziadka) dziewczyny przywiozły róże, śmiechy i żarty
j
22 stycznia 2017 - 13:29
Nasz Szczerbate były wczoraj i przeniosły nas serca zrobione z gliny i wypalone w specjalnym piecu.
Kochane z nich chłopaki.
pozdrawiam serdecznie.
22 stycznia 2017 - 16:40
Moja najmłodsza, trzylatka śpiewała mi pełną piersią”sto lat”!To wykonanie wzrusza mnie od razu, chociaż normalnie nie cierpię tej pieśni.
23 stycznia 2017 - 18:43
Ze ściśniętym sercem oglądam te pyszności. Niestety, nie mogę jeść słodyczy. Żadnych. Walczę z chorobą refluksową i tak groźnie powiedziała pani doktor.
Wnuki, też dorosłe, były w sobotę, przywiozły ptasie mleczko, Merci, Rafaello. Wszystko, co kocham. Mężnie opieram sie temu , zerkając tylko od czasu do czasu do witryny, ech….
Serdeczności zostawiam, Jadziu :)))
23 stycznia 2017 - 19:16
An-Ula
to jest również moja dolegliwość ale właśnie w tym jedynym przypadku zupełnie nie ma żadnego efektu ubocznego
można spróbować, ciutkę
j
23 stycznia 2017 - 19:17
Stokrotka
Szczerbate jak zawsze na poziomie, Kochamy te nasze wnuki bo od tego są Babcie i Dziadkowie
j
23 stycznia 2017 - 19:18
Joanno
najpiękniejsze są chwile z maluchami, one są takie szczere. Moja starsza śpiewała kiedyś cyt:” jak macie babcie to się nie drapcie, ”
na zwrócona uwagę powiedziała, tak pani nas uczyła i tak będzie, no i tak jest!
j
23 stycznia 2017 - 20:01
mniam. Wykorzystam przepis.Tobie i Andrzejowi życzę radości.
24 stycznia 2017 - 23:19
A my dostaliśmy kartki podpisane „Bastuś” (własnoręcznie) i Maleństwo (bazgroły Tatusia)!! I to się nazywa piękny prezent na Dzień Babci i Dziadka !!
25 stycznia 2017 - 6:17
Jadwigo – serdecznie zapraszam dzisiaj i przez następne dni do siebie…
🙂
25 stycznia 2017 - 23:32
cz
proszę bardzo sprawdzę inne duże supermarkety czy mają blaty bezowe
j
25 stycznia 2017 - 23:34
Gordyjko
wszystkie rysunki, kulfony pisanki, laurki trzymam jako najcenniejsze prezenty są wspaniale mam osobną teczkę, wyjmuję gdy panny przyjeżdżają, śmiejemy się z nich razem
j
26 stycznia 2017 - 13:49
Ależ ten torcik wygląda smakowicie!
Pozdrowienia Jadziu 🙂
26 stycznia 2017 - 20:58
ariadna2
bo jest smakowity, lekki, puszysty i nie tuczący!
j
1 lutego 2017 - 20:52
Trochę może zbyt późno,ale chciałbym przyłączyć się i poszerzyć grono babć o dziadka. Życzę Tobie Jadwigo i pozostałym babciom dalszych radości z posiadania wnuków.
5 lutego 2017 - 7:47
Mam podejrzenie graniczące z pewnością, że ten dzień w roku nigdy nie będzie moim świętem.
Żal mi tylko Młodego, że ma o jedną Babcię mniej do świętowania. Ostała mu się jeno jedna… 🙁