Podczas każdego wyjazdu, wakacji, odpoczynku, lubię poznawać nowych ludzi. Poznajemy siebie nawzajem, wymieniamy poglądy, dzielimy się opiniami na różne tematy a także wymieniamy się przepisami kulinarnymi.
Możemy poznać nie tylko okolicę, ale również zwyczaje panujące w danym regionie jak również potrawy przygotowywane od lat. Kuchnia zawsze jednoczyła wszystkich i tak wiele mówi o ludziach.
Tym razem pojechaliśmy nad polskie morze, piękne choć groźne i bardzo zimne. Zamieszkaliśmy w domu u Pani C. Wspaniali pogodni, życzliwi ludzie, pomimo codziennych kłopotów, które nie omijają nikogo. Pani C jest świetną gospodynią. Od wielu lat prowadzi gospodarstwo agroturystyczne.
Lubię spotykać ludzi, którzy w swoim życiu nie użalają się nad losem, tylko starają się żyć w zgodzie z rytmem przyrody i wyznaczonym celem.
Pani C. świetnie gotuje, mogę o tym napisać, gdyż obserwuję jej działalność w kuchni od kilkunastu dni. Jest zwolenniczką dań szybkich i prostych, ale smacznych. Wszystko musi być wykonane dokładnie, przygotowanie każdego dania nie jest związane z całodziennym wystawaniem w kuchni. Nawet ciasto robione jest szybko, a smak? Poezja!
Jak wiecie bardzo lubię gotować, sama lubię potrawy proste i szybkie w wykonaniu, jest tylko jeden warunek: ma być smacznie! Dlatego, za zgodą, obserwowałam Panią C. i jej pracę w kuchni. Otrzymałam też kilka przepisów na różne potrawy, którymi podzielę się z wami w najbliższym czasie.
Dzisiaj podam przepis na ciasto włoskie Pani C.
Składniki
1 szklanka oleju, 2 szklanki cukru (może być mniej w zależności od smaku), 4-5 szklanek mąki najlepsza Basia 405, 5 jaj, 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do pierników, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody
Owoce, obrane i pokrojone jabłka, pokrojone brzoskwinie lub brzoskwinie typu ufo, obrane i pokrojone gruszki, rodzynki, orzechy jakie kto lubi, lub jakie kto ma pod ręką, śliwki, maliny,
Jabłka, gruszki i brzoskwinie plus śliwki i maliny pokroić, zasypać niewielka ilością cukru, na chwilę odstawić
Wykonanie
W dużej misce miksujemy jajka z cukrem, dodajemy olej, mąkę i pozostałe składniki , miksujemy,
na końcu wrzucamy owoce i mieszamy drewnianą łyżką.
Ciasto wykładamy na blaszkę dość sporą wyłożoną papierem do pieczenia
Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Smacznego !
13 września 2015 - 12:10
No to się cieszę, że się nie zawiodłaś na pani C.:))
Ciasto wygląda smakowicie. Popatrzę sobie jeszcze trochę…:)
13 września 2015 - 12:25
Helen
dziękuję w imieniu swoim i pani C.
j
13 września 2015 - 22:51
No keks :-). Najważniejsze, że się cista nie gniecie na stolnicy, łyżką mogę mieszać, i robotem ;-). Pani C. ma wiele talentów, napiszesz jeszcze o innych?
14 września 2015 - 7:30
A ja robię trochę podobne ciasto, z dodatkiem kakao. Tyle, że margarynę i cukier rozpuszczam w rondelku na gazie, do tego dodaję 2 łyżki konfitury z róży. Jest proste i pyszne. To wybornie wpływa na smak ciasta. Pozdrawiam serdecznie :))
14 września 2015 - 7:46
Do tego oczywiście na końcu wszelkie owoce :))
14 września 2015 - 8:05
Noti
ciasto jest takie uproszczone, nic się nie gniecie, wiec szybciutko jest zrobione, no i owoce pycha, ile Pani C ma talentów? wiele, różnych, pracowita i życzliwa osoba, publikuje różne artykuły, podziwiam
j
14 września 2015 - 8:06
An-Ula
zanotowałam przepis, różnorodność pozwala na wybranie najlepszego w smaku dla nas, pozdrawiam serdecznie
j
14 września 2015 - 8:55
Spróbuję po powrocie z Wrzosowiska…;o)
14 września 2015 - 15:33
Gordyjko
polecam rzeczywiście jest znakomite a co najważniejsze proste w wykonaniu
j
14 września 2015 - 16:56
Ciesze się Jadziu, że fajnie spędziliście czas. Fajnie tez, że Pani C. pozwoliła się obserwować, bo jak się widzi, to lepiej się przyswaja. Czekam na inne przepisy. Pozdrawiam Jadziu. 🙂
15 września 2015 - 4:55
Mam nadzieję, że wakacje były/ są udane. Udanego wypoczynku i kolejnych smacznych wypieków życzę, pozdrawiam 🙂
15 września 2015 - 9:52
Widać Jadziu, że te wakacje bardzo Ci się podobały.
Widać to po Twoim uśmiechu 😉
Ciasto wygląda smakowicie 🙂
15 września 2015 - 11:28
Widać że pani C jest osobą wartościową, a przy tym skromną.
Oby więcej takich.
Serdeczności Jadwigo:-)
15 września 2015 - 13:19
Znam podobny przepis, a ciasto jest wspaniałe, bo mokre. Lubię takie. Ostatnio piekę chleb na drożdżach. Pięć minut zabiera przygotowanie ciasta, rośnie i do pieca. Fantastycznie miękkie i smakowite. Pozdrawiam cieplutko
15 września 2015 - 15:51
Lotko
mam nadzieje, że przepis na chleb znajdzie się na Twoim blogu, pozdrawiam, szkoda, ze wakacje się kończą
j
15 września 2015 - 15:52
Stokrotko
pani C jest super osoba, życzliwa i skromną otwarta do ludzi
j
15 września 2015 - 15:52
nemezis
ciasto polecam, jest smakowite a prosty przepis pomaga wykonać coś dobrego w kilkanaście minut
j
15 września 2015 - 15:53
Małgosia z Akacjowego bloga
kilka nowych przepisów zostało zanotowanych i jak zawsze wypróbujemy po przyjeździe, pozdrawiam
j
15 września 2015 - 15:54
Tereniu
najpiękniejsze były wieczory pełne śmiechu i serdeczności
j
15 września 2015 - 20:11
Robię podobne ciasto z jabłkami.
Nazywa się salceson. Jest pyszne i najważniejsze, ze szybko się go robi.
Pozdrawiam serdecznie:)*
17 września 2015 - 9:12
Łucja-Maria
fajnie, dobrze, że to ciasto jest popularne
j