Subskrybuj kanał RSS bloga Okiem Jadwigi Subskrybuj kanał RSS z komentarzami do wszystkich wpisów bloga Okiem Jadwigi

Zamykamy sezon szparagowy

Autor: Jadwiga. 24 komentarze.
zielone szparagi

zielone szparagi

O szparagach pisałam w maju tego roku, ale też i w maju 2013, podaję przepisy na te bardzo dobre i zdrowe warzywa, które znakomicie wpływają na nasze nerki, czyszczą je a poza tym odkwaszają organizm.  W Polsce dziko rośnie tylko jeden gatunek z tego rodzaju – szparag lekarski.  Jest uprawiany, jako warzywo. O szparagach napisałam kilka postów, dlatego dzisiaj nie będę  zanudzała ani o budowie ani o tym, dlaczego powinniśmy jeść szparagi. Sezon szparagowy się kończy i na następne świeże piękne szparagi przyjdzie nam czekać do następnego maja. Podam kilka przepisów, jakie znalazłam w swoich notatkach oraz wyszukałam dla was w przepisach Jacques’a Pepin, którego gotowanie bardzo lubię, gdyż jest proste, a jednocześnie wykwintne.

Łosoś na szparagach  

Składniki:

Świeży łosoś ( bierzemy tyle, ile potrzeba nam na cztery osoby), szparagi średnio licząc pęczek na osobę lub mniej, sok z cytryny, oliwa z pierwszego tłoczenia, łyżka masła, sól i pieprz, może być przyprawa prowansalska, oregano, lub do wyboru, co kto lubi i uważa za odpowiednie dla siebie. Przypominam, że  w gotowaniu nie obowiązują narzucone reguły, gdyż każdy z nas ma swoje ulubione smaki. Przepisy mają ułatwić gotowanie, nakreślić ramy a my same decydujemy jak skomponować danie wg naszego smaku. Zresztą wiemy, że w rodzinie każdy lubi, co innego. Jeden lubi potrawy słone a inny nie.

szparagi

szparagi

Wykonanie:

Umyte szparagi zielone ułamujemy w miejscu, w którym najłatwiej się łamią. Końcówki odkładamy na bok do miski. Wykorzystamy je do przygotowania zupy kremu ze szparagów. Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, układamy szparagi główkami do siebie, na szparagi wykładamy kawałki świeżego łososia, posypujemy przyprawą prowansalską, ziołami solą i pieprzem, wyciskamy sok z cytryny, polewamy oliwą układamy wiórki masła. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.  Podajemy posypane serem parmezan dla lepszego smaku. Smacznego!

Omlet ze szparagami, szynką prosciutto (szynka parmeńska), lub szynką szarcwaldzką

Składniki:

Główki szparagów (tyle główek na ile mamy ochotę), 3 plasterki szynki prosciutto lub szwarcwaldzkiej, dwa jajka, sól, pieprz, pomidor, trochę masła i łyżeczka oliwy z pierwszego tłoczenia

przygotowanie omletu szparagowego

przygotowanie omletu szparagowego

Wykonanie:

Rozgrzewamy masło z oliwą na patelni, wrzucamy główki szparagów zielonych, podsmażamy, dodajemy trzy plasterki szynki, podsmażamy, dwa jajka wbijamy do miseczki, i rozkłóconymi zalewamy szparagi i szynkę, dodajemy sól i pieprz. Omlet smażymy tak, aby jajka się ścięły, w zależności, od tego jak kto lubi. Przekładamy na talerz. Pomidory kroimy na talarki, obsmażamy na gorącej patelni po omlecie, przystrajamy omlet i potrawa gotowa. Szybko, efektowanie, kolorowo, pysznie. Smacznego!

Szparagi w cieście francuskim

Składniki:

Ciasto francuskie, szparagi,ziarnka sezamu

sos: musztarda, oliwa, sok z limonki lub cytryny, otarta skórka cytryny i czosnek przeciśnięty przez praskę. Można wykonać dwie godziny wcześniej, aby składniki się wymieszały i sos „dojrzał”

omlet szparagowy z plasterkami podsmażonego pomidora

omlet szparagowy z plasterkami podsmażonego pomidora

Wykonanie:

Ciasto francuskie tniemy na kwadraty, smarujemy sosem, kładziemy szparag, zawijamy w ciasto, smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy ziarnkami sezamu, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Pyszne eleganckie i szybko wykonane danie.  Smacznego!

O zupie krem pisałam kilka razy, przypomnę linki:

http://www.okiemjadwigi.pl/szparagi-i-koktajle-owocowe/

http://www.okiemjadwigi.pl/sezon-szparagowy-otwarty/

http://www.okiemjadwigi.pl/szparagi-pod-sosem-beszamelowym/

http://www.okiemjadwigi.pl/kochajmy-szparagi/

 

 

 

 

komentarze 24 do wpisu “Zamykamy sezon szparagowy”

  1. Beata

    Świetne przepisy, dodam jeden, też prościutki; pieczone szparagi (pokropione oliwą, 10 min w piekarniku)wyłożyc na talerz z podsmażoną kiełbaską chorizo i jajkiem w koszulce. Pycha!

  2. jadwiga

    Beato
    dziękuję, pozdrawiam
    j

  3. Anna

    Uwielbiam, propaguję wsród rodziny, dzięki za kolejne pomysły. Już zaczynam za nimi tęsknić …

  4. jadwiga

    Anno
    jeszcze w niektórych sklepach warzywniczych są, dzisiaj robiłam zupę krem i szparagi gotowane z masełkiem i bułeczką tartą, pycha
    j

  5. Łucja-Maria

    Bardzo ciekawe i przepisy. Mam nadzieję, że jeszcze zdążę kupić szparagi.
    Wypróbowałam twoje poprzednie przepisy. Są świetne.
    Pozdrawiam:)

  6. notaria

    No trudno, szparagi wcale mi nie pdeszły smakowo. Jakieś takie… Wolę swoją fasolkę. A ja właśnie po raz pierwszy w życiu piekę biszkopt (proszę się ze mnie nie śmać!) i nie wiem, co wyjdzie, na razie siedzi w piekarniku jeszcze, a jutro mam gości. To będzie jazda 😉

  7. szmira

    Uwielbiam szparagi! Ale tylko zielone – żółte to juz nie to. Robię z nimi spaghetti. Prosto i szybo z oliwą czosnkiem i peperoncino. Ale, że sezon sie kończy? Nie wiedziałam. To ja muszę koniecznie jeszcze raz je zrobić zanim sie skończy definitywniw. Ty to jesteś zawsze Jada na czasie 🙂
    Może tego pstrąga ci podbiorę.

  8. An-Ula

    Pysznie tutaj dzisiaj :))))))))
    Pozdrawiam 🙂

  9. jadwiga

    An-Ula
    podaje przepisy krótkie sprawdzone i smaczne, sama zajadam się szparagami ponieważ czyszczą nerki a o nie muszę dbać, sądząc po ojcu( genetyka, panie genetyka)
    więc namawiam do szparagów zielonych
    pozdrawiam
    j

  10. jadwiga

    szmira Kolorowa
    kochana, białe szparagi zawsze są włókniste, żeby nie wiem jak je obrać, a zielone są miękkie, dzisiaj zupa szparagowa, dla mnie do popijania, dla ojca trochę gęstsza, ale dobra na nerki wiadomo, końcówka szparagów, pewnie będą w supermarketach dostępne, sprowadzane ze świata ale to nie to, bo mogą być włókniste, nasze polskie są z Lubelszczyzny, zagłębia szparagowego więc trzeba jeść i w spaghetti też, pozdrawiam serdecznie, wakacje gdzie?
    ja w domu z wiadomych powodów
    j

  11. jadwiga

    Noti
    Aniołku, nikt nie mówi, ze szparagi są tylko jedynym warzywem, skoro masz fasolkę, to jedz kochana, a biszkopt jest pycha, uważaj aby się nie spalił, będzie dobrze
    j

  12. jadwiga

    Łucja-Maria
    są łatwe w wykonaniu, są proste, tylko takie najlepiej się robi, bo nie ma kombinowania, prosta kuchnia jest najlepsza, więc podaję przepisy wypróbowane smaczne i proste w wykonaniu, nie mam czasu na wymyślne
    j

  13. Morgana

    Witaj 😉
    Mnie szparagi smakują w szaszłykach 🙂
    Pozdrawiam mile 😉

  14. jadwiga

    Morgano,
    poprosimy o przepis, proszę, na przyszły rok będzie numerem pierwszym, pozdrawiam
    j

  15. Helen

    Zawsze kiedy piszesz o szparagach, uświadamiasz mi, że minął kolejny rok…
    Czy ten czas musi tak zap…ć? Buźka

  16. Kapitanwien

    W naszej rodzinnej tradycji nie ma szparagów. Parę razy w życiu jednak ich spróbowałem, ale jakoś bez większego przekonania.
    Pozdrawiam
    Ahoj

  17. jadwiga

    Helen
    widzisz już lipiec więc pewnie na urlop się szykujesz czyli po szparagowym sezonie, myślisz, że czas mnie oszczędza, i mnie nie zasuwa?
    j

  18. jadwiga

    Kapitanwien
    wszystko zależy od żony, do szparagów trzeba się przekonać, zanim wpadłam w rytm też trochę czasu upłynęło, pierwsze nie były udane
    j

  19. Margo

    Dziękuję za przypomnienie

    pozdrawiam ciepło

  20. jadwiga

    Margo
    dziękuję
    j

  21. Stokrotka

    Ten łosoś na szparagach mnie zainteresował. Mój młodszy syn jest wegetarianinem i je dużo ryb. Więc może takie eleganckie danie kiedyś mu podam jak nas odwiedzi.
    Bardzo Ci dziękuję za ten przepis.
    Pozdrawiam serdecznie.

  22. jadwiga

    Stokrotko
    polecam danie pyszne i jednocześnie eleganckie
    j

  23. rodorek

    Ciekawe przepisy:) Lubię szparagi w każdej postaci.
    Pozdrawiam serdecznie:)

  24. jadwiga

    Krysiu,
    te przepisy wyszukałam w moich notatkach, pozdrawiam
    j

Zostaw odpowiedź

XHTML: Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.