Subskrybuj kanał RSS bloga Okiem Jadwigi Subskrybuj kanał RSS z komentarzami do wszystkich wpisów bloga Okiem Jadwigi

Ciasto z owocami persymony

Autor: Jadwiga. 27 komentarzy.

Świąteczne przepisy

owoce persymony, czyli kaki

owoce persymony, czyli kaki

Okres przedświąteczny trwa. Czy wszystkie przepisy znaleźliśmy w naszych zeszytach, czy mamy już plan przygotowań świątecznych? Jeżeli jeszcze nie, polecam przygotowane specjalnie dla was historie świąteczne a także przepisy kulinarne, którymi dzieliłam się z wami przez kolejne lata. Jak się okazało nazbierałam ich całkiem sporo. Pytałam w nich o przepisy na potrawy wigilijne, które same robicie na ten magiczny wieczór. A ja pokazywałam wam nasze zwyczaje wigilijno- noworoczne, podawałam przepis na rybę faszerowaną, pięknie garnirowaną według znakomitych kucharzy  Restauracji  Moonsfera w Warszawie. Podawałam przepisy na tort makowy bez mąki, śliżyki, na kapustę wigilijną i inne pyszności, jakie każda z nas przygotowuje na Święta Bożego Narodzenia. Przepisy wraz z nieskomplikowanymi opisami znajdziecie tutaj : http://www.okiemjadwigi.pl/co-panstwo-jedza-na-wigilie/; http://www.okiemjadwigi.pl/zwyczaje-wigilijne-i-noworoczne/ ; http://www.okiemjadwigi.pl/po-swietach/ ; http://www.okiemjadwigi.pl/swiateczne-przysmaki-czesc-ostatnia-2/;

ciasto z owocami persymony

ciasto z owocami persymony

http://www.okiemjadwigi.pl/ciag-dalszy-swiatecznych-przysmakow/; http://www.okiemjadwigi.pl/swiateczne-przysmaki/ ; http://www.okiemjadwigi.pl/mikolaj-za-pasem%e2%80%a6/; http://www.okiemjadwigi.pl/zupa-lososiowa/

Dla przypomnienia podałam linki. Każdy znajdzie coś dla siebie. Zapraszam do lektury a może jakiś przepis przypadnie wam do gustu. Tymczasem dzisiaj zapraszam wszystkich do przygotowania bardzo prostego ciasta z owoców persymony. Prawda, że brzmi i ładnie i tajemniczo. Persymona?  To po prostu owoce kaki, które leżą sobie na półkach w wielu marketach lub na bazarach, kusząc pięknym kolorem pomarańczowym i ładną skórką. Kolor zachęca do skosztowania a smak jest pyszny, świeży, soczysty a co najważniejsze łatwo się obierają. Przepis na ten rodzaj „chleba korzennego” znalazłam na „ Akacjowym Blogu”. Wydaje mi się bardzo nieskomplikowany, dlatego zachęcam do wykorzystania go w naszych przygotowaniach świątecznych.  Podaję link  poradnika zdrowie, z którego to

kaki przygotowane do zmiksowania

kaki przygotowane do zmiksowania

artykułu wynika, że owoce persymony popularne kaki są bardzo zdrowe:  http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/owoc-kaki-czyli-persymona-zabija-komorki-rakowe_38540.html

Chleb, ciasto z  persymony

Składniki

260 g maki (może być zwykła T 650, ja daję mąkę gryczana lub jaglana, lub pół na pół, można dodać tez trochę kokosowej), 1 łyż sody oczyszczanej, 120 g drobnego cukru trzcinowego, szczypta soli, ½ łyż gałki muszkatołowej, 60 g roztopionego masła, 150 g suszonych moreli, 100 orzechów włoskich, 20 sztuk rodzynek najlepiej wielkich, 2 roztrzepane jajka, duży chlust whisky lub koniaku, co kto woli, może też być likier Amaretto, 400 g puree z owoców persymony (kaki)

Wykonanie

ciasto z owocami kaki przygotowane do wstawienia do piekarnika

ciasto z owocami kaki przygotowane do wstawienia do piekarnika

Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy, morele pięknie kroimy na małe kawałeczki, orzechy siekamy lub mielimy grubo w młynku, oprószamy mąką, owoce persymony obieramy i miksujemy na puszysta masę. Mąkę, sodę, cukier, gałkę muszkatołową, mieszamy dodajemy jajka i masło, alkohol i owoce, mieszamy dodajemy bakalie. Wylewamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 75 minut w temperaturze 180 C z termo obiegiem. Jak widać przepis nie jest skomplikowany a nazwa owoców piękna.

Smacznego!

Warto zapamiętać, po 45 minutach pieczenia przykryłam ciasto papierem do pieczenia i przez kolejne 30 minut w ten sposób piekłam, zmniejszyłam też o jakieś 5 stopni temperaturę piekarnika

 

 

 

 

 

komentarzy 27 do wpisu “Ciasto z owocami persymony”

  1. Helen

    No i co ja mam powiedzieć na takie dictum, że wszystko już zaplanowane, przygotowane, znalezione…?
    U mnie wiatr hula po kuchni, a z potrzebnych składników na razie mam selera. Do pasztetu, w zamrażarce. Niczego więcej do pasztetu jeszcze nie mam, ale na szczęście takie mamy czasy, że największy wybór mięsa i innych rzeczy będzie w Wigilię.
    Póki co niańczyłam zagranicznego szefa, nabawiłam się sznaps-barytonu, bo coś mi siadło na strunach i zamówiłam świece… Właśnie czekam na dostawę. No, to chyba mogę powiedzieć, że przygotowania idą pełną parą, co nie?
    Mogę??? 🙂

  2. An-Ula

    Wprawdzie menu wigilijno-świąteczne już zaplanowane, ale nie zaszkodzi przypomnieć sobie Twoje wcześniejsze przepisy i porady, a także poznać ten nowy. Tak naprawdę akcję na dobre rozpoczynam w niedzielę, od pieczenia ciast. A potem już do środy pełne ręce roboty. Pozdrawiam serdecznie :))

  3. Andrzej

    Ty wiesz, co dobre! I jeszcze-umiesz opowiedzieć. Moje kubki smakowe już zareagowały. Pozdrawiam.

  4. Morela

    Jadziu to pyszny owoc, ale tak mnie uczulił, wielka szkoda 🙁
    Zerknę sobie na Twoje przepisy świąteczne, szczególnie na te proste i szybkie 😉 Święta za pasem… Pozdróweczki!

  5. jadwiga

    Morelko,
    wszystkie owoce należy sparzyć gorącą wodą, bo przecież są zabezpieczone do transportu, u nas nie rosną, a szkoda
    j

  6. jadwiga

    Heleno
    u mnie jest tak samo, ale sądząc po wymienionych produktach jakie udało co ci się zgromadzić mogę powiedzieć, ze pełna para jest absolutnie na miejscu!
    j

  7. jadwiga

    An-Ula
    u mnie w zamrażarce już czekają pierogi wigilijne, zrobione są wcześniej aby nie wszystko na raz, bo nogi by nie wytrzymały stania w kuchni. Pozostałe produkty w ilościach niewielkich kupie w sobotę, i będę robiła. Ciasto może w poniedziałek, a tak w ogóle rybę faszerowana zamówiłam a piernik będzie dostarczony
    j

  8. jadwiga

    Andrzej
    witam ciebie pojawiłeś się na moim blogu miło mi, a przysmaki? jak zwykle wyszukuję proste i dobre bo jak inaczej?
    j

  9. Czereśnia

    Ciasto wygląda pysznie…u mnie przygotowania w proszku, tylko jest gruntownie posprzątane, a reszta za przeroszeniem w lesie… Pozdrawiam:)

  10. jadwiga

    Czereśnia,
    ale lwia część roboty odwalona a po świętach tez wszystko w sklepach jest, więc nie trzeba robić ogromnych zapasów jak to kiedyś bywało
    pozdrawiam
    j

  11. Teresa

    Piękna nazwa owocu i jak tu nie zrobić ciasta. Ciekawe, czy Persymona gości na ciechanowskich półkach sklepowych? Pozdrawiam Jadziu 🙂

  12. jadwiga

    Teresa
    myślę, ze persymona jest w markecie, polecam, pozdrawiam
    j

  13. notaria

    Widziałam ten owoc w sklepie, ale nie odważyłam się kupić. Moja owocowa egzotyka kończy się na owocach granatu 😉

  14. Dagmara Osowska

    Serdecznie zapraszam Twój blog do nawiązania współpracy z Mikserem Kulinarnym:
    http://zmiksowani.pl

    Nie wiem czy wiesz, ale Mikser Kulinarny jest serwisem zrzeszającym polskie blogi kulinarne. Obecnie posiada ponad 4 000 blogów w bazie, z których pobrał już ponad 600 000 przepisów kulinarnych. Nasz serwis jest jednym z najpopularniejszych serwisów kulinarnych w Polsce. Dzięki nam, fani kuchni utworzyli już ponad 25 000 wirtualnych książek kulinarnych, w których zapisali ponad 400 000 przepisów do wypróbowania na później! Twoje przepisy też mogą się w nich znaleźć 🙂

    pozdrawiam

  15. Małgosia z akacjowegobloga

    Jadwigo-bardzo mi miło, że skorzystałaś z przepisu 🙂 Mam nadzieję, że smak Ci przypadł do gustu. Chętnie też zajrzę wieczorem do Twoich świątecznych przepisów 🙂 Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych przygotowań do świąt, a z życzeniami jeszcze wpadniemy do Ciebie 🙂

  16. jadwiga

    Noti
    czy wiesz, że to ciasto robiłam pierwszy raz? Ma smak korzenny, jest wilgotne po upieczeniu, ma kolor brązowy a orzechy rodzynki i kaki nadają mu fajnego smaku. Jest dobre dlatego je już polubiłam, a i najważniejsze proste, szybkie w wykonaniu
    j

  17. jadwiga

    Małgosia z akacjowegobloga
    Lubię wypróbowywać nowości, ponieważ ten przepis wydał mi się prosty spróbowałam, bardzo dobry smak i jest wilgotne przez dodane owoce kaki, dziękuje i pozdrawiam
    J

  18. czesia

    nie próbowałam nigdy owoców kaki. ale może? Najpierw na język, potem do ciasta:)) Pozdrawiam.

  19. Lotka

    Za przepis dziękuję, owoce są bardzo smaczne.
    Chciałam wkleić link do kartki świątecznej z kolędą, nie mogę, blokada nie pozwala. Pozdrawiam.

  20. jadwiga

    Czesia
    owoce kaki są pyszne, słodkie i dlatego ciasto jest takie pulchne i wilgotne
    j

  21. jadwiga

    Lotka
    niestety mam włączoną blokadę kopiowania ale za intencje pozytywne dziękuję
    j

  22. nemezis

    Jadziu, skąd Ty bierzesz takie egzotyczne przepisy? 😉
    Zdrowych, wesołych Świąt 🙂

  23. jadwiga

    Nemezis
    upiekłam to ciasto i powiem szczerze bardzo mi smakuje. Nawet ślubny jest nim zachwycony a to cos znaczy, bo na co dzień w zasadzie nie jadamy ciast
    ps. Nemezis, moja pasja do książek, moja pasja gotowania, kuchni, wyszukiwania różnych przepisów, kontakty z innymi blogami, popularyzowanie tego co dobre, smaczne do szybkiego wykonania. Zapraszam do wpisu świątecznego, który ukończyłam pisać, będzie i kuchni, gotowaniu, o książce i wielkich Mistrzach pasjonatach a właściwie o jednym największym z największych: Auguste Escoffier w roli głównej
    j

  24. Gryzmolinda

    Wiguś życzę Tobie oraz Twoim Bliskim wspaniałych świąt Bożego Narodzenia .

    Drzemik rozdany dzieciaczkom ..dzięki

    macham – Dośka

  25. jadwiga

    Gryzmolindo
    proszę spróbuj ten przepis jest tak prosty i nieskomplikowany i wyszedł nawet mnie
    Wszystkiego Najlepszego na Święta
    Bożego Narodzenia
    j

  26. Joanna

    Jadziu, muszę gwałtownie zareagować na Twój ostatni komentarz. Co to znaczy, że ciasto wyszło NAWET Tobie?! Jesteś wspaniałą gospodynią, znakomicie gotujesz, pieczesz, nie mówiąc o tym, że wszystko perfekcyjnie organizujesz i nad wszystkim panujesz, i jeszcze dzielisz się z nami różnymi ciekawostkami i odkryciami. Myślę więc, że to zdanie o sobie to chyba tylko kokieteria z Twojej strony. 🙂
    Joanna

  27. jadwiga

    Joanno
    w czasach gdy intensywnie pracowałam nie tak często piekłam wynalazki różniste, były dwa czy trzy i na nich jechałam. Mama moja była wspaniałą gospodynią piekła pyszne serni8ki i szarlotki a ja? no cóż to ciasto wyszło znakomite, wczoraj były dzieci i po cieście śladu znaku popiołu
    pozdrawiam Joanno serdecznie
    j

Zostaw odpowiedź

XHTML: Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.